Huden är kroppens spegel. När vår mage och tarm, ett av kroppens viktigaste system, inte är i balans syns det också på utsidan. Därför är det så viktigt med vad vi stoppar i oss.
Som alla andra organ i kroppen är huden beroende av en väl fungerande mage och tarm. Om magen mår bra mår också huden och resten av kroppen bra. Därför är det så viktigt att vi tänker på vilken mat vi stoppar i oss. Huden kräver liksom de andra organen rätt näringsämnen för att fungera, berättar Nina Johansson, hudterapeut, näringsterapeut och glutenterapeut.
– Äter du en näringsrik kost mår mag- och tarmslemhinnan bra, och då mår även huden bra. När tarmslemhinnan är negativt påverkad av till exempel stress eller en dålig kosthållning påverkar det näringsupptaget. Det kan i sin tur ge inflammationer som kan leda till inflammatoriska hudproblem.
I sitt arbete tittar Nina efter samband och tecken på att huden, och magen, inte är i balans och föreslår en ändrad kost för att få bukt med hudproblemen. För en välmående insida och utsida rekommenderar hon att man undviker mat som stimulerar inflammationer och att öka intaget av anti-inflammatorisk kost. Inflammationsdrivande mat är till exempel raffinerat socker, mjöl och raffinerade fetter medan kallpressad olivolja, bär, grönsaker och nötter tycks skydda mot inflammation. Även omega-3 från till exempel fet fisk verkar antiinflammatoriskt.
Generellt sett finns det enligt Nina några näringsämnen som är viktiga för en frisk hud; D-vitamin, A-vitamin, zink och magnesium. Likaså finns det näringsämnen som kan boosta huden. C-vitamin är till exempel en stark antioxidant som stimulerar kollagenbildning i huden och motverkar hudens åldrande. Det kan också stärka immunförsvaret och ge skydd mot solskador och pigmentfläckar.
Hudförändringar vid sjukdomstillstånd
Att magens och tarmens tillstånd är kopplat till huden visar sig även när det gäller vissa sjukdomstillstånd. Crohns sjukdom kan till exempel yttra sig genom olika hudförändringar. Ca fyra procent av de som lider av tarmsjukdomen celiaki (glutenintolerans) får Dermatitis herpetiformis, en immunologisk sjukdom där det uppstår blåsor och kliande utslag.
– Av de som drabbas av dermatitis herpetiformis visar det sig att många har förhöjda antikroppar mot gluten, som vid glutenintolerans, säger Jonas Ludvigsson, professor vid KI samt barnläkare i Örebro med forskning om celiaki. Hur kopplingen fungerar vet man inte riktigt men troligtvis reagerar huden på liknande sätt som slemhinnan i tarmen gör när den utsätts för gluten.
När det gäller celiaki finns det även kopplingar till psoriasis. En studie visar att personer med celiaki löper cirka 70 procents ökad risk att utveckla hudsjukdomen. Exakt varför en del mag- och tarmsjukdomar är kopplade till hudproblem och hudsjukdomar är än så länge oklart menar Jonas. Inflammationer och upptag av näringsämnen kan dock vara faktorer som påverkar.
– Rent allmänt är det aldrig bra att ha en pågående inflammation, vilket också kan påverka huden. En kronisk inflammation leder även till ett sämre näringsupptag och vid celiaki riskerar man att få brist på D-vitamin, ett näringsämne som också är kopplat till hudens välmående.
VISSTE DU ATT…
… en stor del av immunförsvaret sitter i tarmen. Här finns 70-90 procent av immunförsvarets alla celler.
Boktips
2 böcker om tarmen & huden
Charmen med tarmen: allt om ett av kroppens mest underskattade organ
av Giulia Enders (Forum Bokförlag)
Den tyska läkaren Giulia Enders ger på ett enkelt och underhållande sätt en grundläggande bild av tarmsystemet – och hur viktigt det är för vårt välmående. Hon ger svar och lär oss att förstå kroppens reaktioner utifrån de senaste forskningsrönen. På ett enkelt och underhållande sätt förklarar hon hur vi kan uppnå välbefinnande, åldras friskt och leva lyckligare.
Frisk och strålande hy: på naturlig väg
av Karin Björkegren Jones (Semic Bokförlag)
Hur vår hy ser ut hänger till stor del ihop med hur våra inre organ mår. Yogainstruktören Karin Björkegren Jones ger tips på alltifrån kost och massage till yogaövningar för en strålande hud. Karin berättar också om sin egen cancersjukdom, vägen tillbaka samt hur hon skötte sin hud under och efter behandlingen.