Search for content, post, videos

Experten svarar: Så håller du uppsikt över födelsemärken

Så-håller-du-koll-på-dina-födelsemärken

Petra Kjellman, hudläkare, specialist i dermatologi vid Diagnostiskt hudcentrum i Sverige, berättar om vad som är viktigt att tänka på för att hålla koll på sina födelsemärken.

Hur håller man bäst uppsikt över dem?

– Om du har många födelsemärken kan det vara en bra idé att låta en hudläkare gå igenom dem ordentligt. Då får du en bra grund och kunskap om huruvida det inte finns någon risk alls eller om det är några du eventuellt behöver hålla lite koll på. Har du många födelsemärken är det även bra att titta på dem då och då, ungefär en gång i halvåret. Är de kanske också av den sorten som är lite större, röda eller oskarpa är det ofta svårare att ha uppsikt över om det inte görs regelbundet. Ett enkelt tips är att fotografera dem, då får du en översiktsbild över dina födelsemärken och kan lättare jämföra och snabbt se om det är någon skillnad.

Vad ska man vara uppmärksam på?

– Ifall födelsemärket ändrar form eller färg, blir ojämnt eller växer påtagligt på kort tid bör du ta kontakt med vården. Det är också viktigt att påpeka att man kan ha födelsemärken som växer eller få nya med åren, det behöver inte betyda att det rör sig om cancer. Det finns även andra faktorer som kan göra att födelsemärken ändrar sig, till exempel kan de påverkas av hormoner under till exempel graviditet och amning.

Petra Kjellman

Petra Kjellman

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 + 5 =