Vid skolstart är det inte ovanligt att hårlössen dyker upp. De små blodsugande insekterna är inte farliga. Däremot orsakar de en rejäl klåda och en hel del obehag.
Hårlusen, eller huvudlusen, är särskilt förekommande bland barn. Oftast upptäcks lössen genom att det kliar envist i hårbotten och bakom öronen men man kan ha löss utan att det kliar. Insekten sprids genom närkontakt, de förflyttar sig genom att klättra på hårstråna. Eftersom huvudlössen lever av blod och inte av smuts kan vem som helst få huvudlöss. Det har med andra ord ingenting med hygien att göra.
För att vara helt säker på att det rör sig om huvudlöss, måste du ha upptäckt att de finns i håret. De är en till tre millimeter långa och genomskinliga. Färgen varierar också från grå, brun, svart till röd beroende på när de har sugit blod. Det enklaste sättet att upptäcka hårlusen är med en luskam.
Utbrotten av hårlöss brukar kulminera vid skolstart. Ett tips är att luskamma barnen en gång i veckan den första månaden för att leta efter löss. Om man är noggrann och kammar var tredje dag under två veckors tid kan man råda bot på problemet. Det finns också effektiva behandlingar som hjälper, t ex läkemedel som finns på apoteket. Lusen kan dock komma tillbaka, därför är det viktigt att alla barn i klassen blir genomkammade hemma.
Källa: 1177 Vårdguiden. Foto: Apoteket