Tandlossning är en vanligt förekommande sjukdom som drabbar nästan varannan person över 50 år och orsakas av en bakterieinflammation i tandens fäste.
Första tecknet på en inflammation är att tandköttet blöder när du borstar tänderna. Eftersom förloppet är långsamt och inflammationen inte gör ont kan den vara svårupptäckt utan regelbunden undersökning hos tandläkare eller tandhygienist.
Tandlossning, eller parodontit som det även kallas, beror ofta på att man under en lång tid inte har gjort rent tänderna ordentligt. Om bakteriebeläggningar samlas på tänderna kan det leda till tandköttsinflammation, som i sin tur kan utvecklas till tandlossning ifall inflammationen inte behandlas ordentligt. Även rökning, stress och sjukdomar som påverkar immunförsvaret, till exempel diabetes, kan öka risken för tandlossning.
Ju tidigare sjukdomen upptäcks desto lättare är den att behandla och med hjälp av särskilda instrument kan bakterierna avlägsnas. Har det gått så långt att tänderna inte kan räddas, kan en tandbrygga eller protes sättas in. En protes kan också bidra till att stabilisera andra tänder som påverkats av sjukdomen.
För att förebygga tandlossning är det viktigt att vara noggrann i rengöring av tänderna och att regelbundet besöka tandvården. Dessutom bör man även använda tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste då parodontit ofta uppstår i utrymmet mellan tänderna.