Är du torr och rivig i munnen? Har du svårt att svälja och prata? Går inte känslan över trots att du dricker ett glas vatten? Då lider du, som över 1,5 miljoner andra svenskar, av muntorrhet.
Många kan känna muntorrhet på grund av stress, nervositet eller om man är förkyld och tvingas munandas. Men blir muntorrheten inte bättre blir den verkligen ett handikapp menar Terje Persson, övertandläkare, Oralmedicin, Sjukhustandvården i Falun.
– Man påverkas socialt, eftersom det blir jobbigt att prata, funktionellt, då man får svårt att svälja och munnen känns torr och rivig, och i slutändan även ekonomiskt, då tandvårdskostnaderna kan bli höga.
Det är framförallt läkemedel som orsakar muntorrhet. Över 200 läkemedel har det som registrerad biverkning.
– Kortison orsakar ofta muntorrhet. Många allergiker använder kortison under långa perioder till exempel. Andra läkemedel som kan orsaka muntorrhet är lugnande och blodtryckssänkande mediciner. Patienter som strålats mot huvud och hals eller får cytostatikabehandling lider också ofta av muntorrhet, berättar Terje Persson.
Ingrid Forsberg har tagit många mediciner de senaste åren, bland annat för hjärtat och blodtrycket samt mot nedstämdhet. Hon har även opererat tungan.
– Ibland känns det som sandpapper i munnen. Värst är det när man vaknar på natten, berättar hon.
Eftersom muntorrhet beror på att salivproduktionen minskar utsätts tänderna för ett ökat kariesangrepp. Saliven finns inte där och skyddar tändernas emalj. Det är därför viktigt att regelbundet gå till tandläkaren och vara försiktig med sockerintaget. Minskad saliv kan också ge skador på munnens slemhinna och infektioner, exempelvis svamp, uppkommer lättare.
– Salivet är som oljan i en bilmotor, saknas det har man inget som smörjer, jämför Terje Persson.
Vad kan man då göra åt saken?
– Man kan till viss del ersätta saliven utifrån. Det finns till exempel munsprayer, sugtabletter och saliversättningsmedel som går att köpa på apotek, tipsar Terje Persson.
Ingrid Forsberg använder en munspray flera gånger om dagen som hon tycker gör stor skillnad, bland annat går det lättare att prata. Även tuggummi tycker hon fungerar bra.