Search for content, post, videos

Vegetarisk mat för hela veckan

Tips-för-vegetariska-rätter-för-hela-veckan

Sugen på en vegetarisk veckomeny? Vi bjuder på enkla tips och inspiration för vegetariska rätter från måndag till söndag.

Vegetarisk mat har blivit rejält populärt de senaste åren och allt fler provar på att laga och äta grönt någon gång i veckan. Men även för vegetarianer finns en vardag, och middagsmaten ska gärna gå någorlunda snabbt och smidigt att laga samtidigt som den är nyttig och gärna prisvärd. Precis som för icke-vegetarianer kan det stå stilla och inspirationen kan tryta när middagsmaten ska planeras. Men det behöver inte betyda att det är mycket svårare. Här kommer några tips från oss på Bättre Hälsa-redaktionen för att få till en god och nyttig vegetarisk vardagsmeny som du kan använda dig av under hela veckan.

  • Välj utifrån säsong: Det blir lite lättare att planera och välja ut rätter när man utgår ifrån vad som är i säsong. Bra för både miljö och plånbok! Under vintermånaderna är det rotfrukter och olika typer av kål som gäller såsom brysselkål, grönkål och vitkål.

Tips: Ansa och halvera brysselkål. Lägg i en ugnsform och häll över lite olivolja, flingsalt, citron och några hela vitlöksklyftor. När brysselkålen börjar bli klar, riv över lite parmesan och ställ in i ugnen tills osten har smält och kålen är mjuk och lite lätt krispig.

  • Håll koll på extrapriser: Många livsmedelsbutiker har kampanjpriser på grönsaker och även ekologiska sådana. Köp en rejäl laddning och låt det vara med i flera av rätterna. Till exempel kan morötterna få vara med i en indisk morots- och linsgryta, en rotfruktsgratäng eller en råkostsallad som du kan ha till flera rätter.

Tips: Denna morotssoppa med ingefära och rosmarin från matbloggen Milk and arsenic får smaklökarna att jubla! Billigt, enkelt att laga, nyttigt (ingefära är ett perfekt sätt att boosta immunförsvaret i influensatider) och vansinnigt gott!

  • Skaffa dig en bra kokbok: De vegetariska kokböckerna har numera fått en egen sektion i bokhandeln och det tycks komma nya kokböcker med vegetariska rätter flera gånger om året. Kockar och kokboksförfattare har hakat på trenden och idag finns det därför en uppsjö av olika böcker att välja mellan. En vegetarisk kokbok kan vara en bra grund för att introduceras till det vegetariska köket men också för att hitta flera recept du kan använda dig av. Ett annat tips är att titta i vanliga kokböcker som du kanske redan har hemma, de allra flesta har minst ett vegetariskt recept. Slår du ihop alla dem har du snabbt en veckomeny.
  • Världens mat: Istället för att fastna vid en viss typ av rätt eller råvara kan det vara enklare att ha olika sorters kök som utgångspunkt. Indiskt, italienskt, afrikanskt, vietnamesiskt – all världens kök mat har sina egna vegetariska rätter. Det blir lättare och också roligare att laga varierat för de olika veckodagarna. Dessutom kan du använda dig av samma struktur för kommande veckor, så blir det enklare att planera.
  • Planera en rätt för varje dag: Ett annat knep för att få struktur över veckomenyerna är att låta varje dag dedikeras en viss typ av rätt. Måndagar = pasta, tisdagar = soppa, onsdagar = gryta – och så vidare. Sen är det bara att variera efter smaker och råvaror vecka efter vecka.
  • Hitta inspiration på nätet: Det fullkomligen svämmar över av härliga vegetariska recept på internet – på receptsidor, bloggar och sociala medier. Det finns både renodlade vegetariska bloggare men också matbloggare och livsstilsbloggare som bjuder på och tipsar om vegetarisk mat. Leta upp några favoritrecept som ser goda ut och spara ner dem så har du snart fler rätter än du hinner laga under veckan.

Tips: Pinterest är ett bra knep för att både hitta recept och spara ner dem systematiskt i mappar, så att du enkelt kan leta fram dem. Om du söker på engelska är möjligheterna dessutom nästintill oändliga för att hitta nya och spännande rätter.

Exempel på en veckomeny med vegetariska recept

Måndag: Sallad på rostade grönsaker och linser 

Tisdag: Pasta med zucchini, vitlök och mozzarella

Onsdag: Israelisk shakshuka

Torsdag: Mumsig pumpasoppa

Fredag: Krämig trebönsmasala

Lördag: Glutenfri blomkålspizza

Söndag: Saffranscouscous med grönsaker

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sex + tjugo =