Search for content, post, videos

Söta slut med Roy Fares

Med sina kakor, tårtor och desserter i tv-programmet Go’kväll har konditorn Roy Fares inspirerat hundratusentals tittare att baka godsaker hemma. I sin bakbok Sweet! fortsätter han att dela med sig av tips på hur vi vanliga dödliga med enkla medel kan få till efterrätter i världsklass.

— Jag ville göra en bra dessertbok som alla kan ta till sig. Efterrätter kan lätt uppfattas som väldigt avancerade och tillkrånglade. Men jag ville göra något som visar att man kan lyxa till det även hemma och hitta recept som passar till olika tillfällen som mingel, kafferep eller en middagsefterrätt, säger Roy.

Roy Fares har vunnit både titeln som Årets konditor och Årets bagare. Och även om han tillbringar större delen av dagarna med att baka och tillverka små underverk för smaklökarna (och gärna smakar på en och annan av sina kakor och desserter) så ser han till att hålla en sund livsstil – utan att göra avkall på det goda i livet.

— Det är självklart att jag liksom de flesta andra måste röra på mig och träna, säger Roy. Jag tror att stereotypen av en bagare som är rund om magen dessutom börjar försvinna. Även vi som jobbar med bakverk hela dagarna måste tänka på att leva hälsosamt och ta hand om oss. Men är det något nytt recept jag provar vill jag gärna smaka, precis som jag också vill äta något sött om jag är sugen på det. För mig är hälsan lika viktig som att äta och njuta av bakverk. I det stora hela tror jag att det handlar om att hitta en struktur i livet som passar en.
Det går så klart att tänka nyttigt även när det gäller efterrätter. Till exempel kan du toppa chokladmoussen med fina färska hallon och lite rostade nötter eller se till att hitta en riktigt mörk, bra choklad till desserten.

— Jag brukar dock inte använda lightprodukter utan håller mig till grädde och smör, annars försvinner mycket av de goda smakerna. I slutändan handlar det om vad du äter måndag till söndag, inte bara att du tar en efterrätt då och då. Det blir ju rätt tråkigt om vi ska börja förbjuda allt i livet som tillhör njutning och välbefinnande. Och finns det egentligen något som slår en riktigt god crème brûlée?

Roy tipsar
Blanda lättkesella och vaniljyoghurt med en bärkompott, toppa med lite rostade nötter och vips så har du en god och fettsnål avslutning på middagen.

FOTO Wolfgang Kleinschmidt