Search for content, post, videos

GI-experten Ola Lauritzsons 5 steg till en hälsosammare livsstil

Att gå ner i vikt och att äta rätt är inte alltid det lättaste. Vi frågade författaren och GI-experten Ola Lauritzson om hans bästa tips för att hålla en hälsosam livsstil.  

Bli mentalt redo

Skriv in i kalendern att du vill börja en ny livsstil för att bli mentalt redo för förändringar. Rensa bort bullar, kakor och annat som frestar och fyll på med nyttiga livsmedel som gör det lättare att välja bra mat.

Ställ om matklockan

Många äter en liten frukost för att sedan bli jättehungrig vid lunch. Det leder till att blodsockret blir lågt och då äter man mycket på kvällen istället. Ät en rejäl frukost med mycket protein, en lagom stor lunch och hellre mindre på kvällen.

Skippa sockret

Undvik mat som får blodsockerkurvan att gå upp och ner. Skippa raffinerade kolhydrater som socker och vetemjöl.

Motionera mera

Stenhård träning på gymmet är bra men den lågintensiva vardagsmotionen är ofta viktigare. T.ex. att stå upp och arbeta, promenera, cykla till jobbet.

Tänk långsiktigt

Hitta en livsstil du kan följa under en lång period. Gör medvetna val och bli medveten om hur kroppen fungerar. Om du inte vill sluta äta bröd, försök hitta bra alternativ som rågkusar, knäckebröd på klassisk fullkornsråg eller surdegsbröd gjort på fullkornsråg som innehåller mycket fibrer. Kolhydratsinnehållet i till exempel en knäckebrödsskiva är hälften så stort och insulinpåslaget blir inte så högt med fullkornsråg.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sexton − 7 =