Search for content, post, videos

Omega 3 kan sänka risken för diabetesretinopati

En ny studie visar att omega 3 kan hjälpa till att förebygga diabetesretinopati.

En vanlig komplikation vid diabetes är synförändringar. Diabetesretinopati är den åkomma som är vanligast och drabbar näthinnan. Kärlväggarna försvagas och det kan läcka ut vätska och blod i näthinnan. På sikt kan blodkärlen täppas till, något som gör att näthinnan inte får tillräckligt med syre. Nya blodkärl bildas då men av sämre kvalitet och de blöder lätt. Vid blödningar och svullnader i ögat kan gula fläcken drabbas och synen skadas. Man kan också få bindvävsärr på näthinnan av blödningarna. Risken för näthinneavlossning ökar då och kan i värsta fall leda till blindhet

Anti-inflammatoriska effekter

I en ny studie, publicerad i JAMA Ophtamology, har forskare studerat effekten av medelhavskost hos 3 500 personer i Spanien med typ 2 diabetes. Personerna följdes under en sex år lång period. De som åt minst 500 mg omega-3-fettsyror varje dag – det vill säga, två portioner fet fisk i veckan, hade en betydligt lägre risk att drabbas av diabetesretinopati. Enligt forskarna kan det vara de anti-inflammatoriska effekterna av de omättade fetterna som spelar in.

 

Omega 3 finns i bland annat fet fisk som lax, avokado och linfröolja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

elva − åtta =