Fjällvandring, cykling, paddling eller bara en härlig skogspromenad? Oavsett tempo bör du välja plagg som håller i längden.
Tidigare i år fick sportklädesmärket Houdini ta emot utmärkelsen H&M & Elle Conscious Award. Motiveringen löd bland annat: ”Hållbarhet är en självklar del i allt företaget gör – från designprocess och materialval till möjligheterna att förlänga livet på enskilda plagg och i slutskedet återvinna dem till något helt nytt. Ett cirkulärt arbete för en hållbar livsstil!”
– Det känns positivt eftersom modebranschen påverkar både livsstil hur vi konsumerar, det är också helt nödvändigt då textilbranschen är en av de smutsigaste industrierna, säger Eva Karlsson, VD på Houdini Sportswear.
Företaget menar till exempel att branschen har ett ansvar att se till att kläderna inte blir till sopor, utan kan återfödas som nya plagg. Houdini hyr bland annat ut skalkläder och erbjuder reparationsservice av plagg i sina butiker.
Kolla efter miljömärkningen på sport- och fritidskläder
Just sport- och fritidskläder kan vara stora miljöbovar och innehålla en hel del farliga kemikalier. Förra året genomförde Kemikalieinspektionen ett tillsynsprojekt där man sökte efter skadliga ämnen i 106 skor och 86 sport- och fritidskläder eller accessoarer som döljs på den svenska marknaden. Det visade sig att sex av de testade varorna innehöll hälsoskadligt ftalater. I kläder och skor finns inget förbud mot ämnena, men de kan skada människors fortplantningsförmåga och finns med på EU:s kandidatlista över särskilt farliga ämnen. Ftalater kan t ex finnas som mjukgörande ämnen i plasttryck på kläder. Kemikalieinspektionen råder oss konsumenter att tvätta nya kläder innan de används första gången, kolla efter miljömärkning (t ex Bra Miljöval, GOTS, EU Eco label, Svanen mfl) och fråga i butiken om vad plagget innehåller.
Omdiskuterad fleece – vad finns det för alternativ?
Många oss har säkert läst larmrapporterna om fleeceplagg, en värsting när det gäller att släppa ut mikroplaster i naturen. När man tvättar en fleecetröja lossnar mer än 1 900 små platspartiklar med gifter som följer med sköljvattnet ut i vattendrag, sjöar och hav. På olika sätt försämrar de fiskarnas överlevnadsförmåga.
Som alternativ till fleece tipsar Naturskyddsföreningen om ull, då det både är bra på att hålla värmen, kan hantera fukt och inte ger några fiberutsläpp. Så kallad lurvfleece kan vara ett ok alternativ beroende på hur det är tillverkat, rapporterar Naturskyddsföreningen.
Foto: Original baseball jacket, tillverkad av mestadels återvunnet fiber, från Houdini Sportswear
Håll koll på:
Kortkedjiga klorparaffiner: Dessa är förbjudna i EU eftersom de är skadliga för vattenlevande organismer och mycket långlivade i naturen. Även misstänkt cancerframkallande.
Azofärgämnen: vissa av dessa kan brytas ner till aromatiska aminer som bedöms vara cancerframkallande. Flera klassas även som miljöfarliga.
Ftalater: frigörs från plasten och kan tas upp av kroppen. Vissa har en hormonstörande effekt hos människor. DEHP kan t ex påverka balansen av hormoner i kroppen och skada fortplantningsförmågan.