Search for content, post, videos

Ezme – het tomatröra

Recept-på-ezme-het-tomatröra

Ezme, denna heta turkiska tomatröra passar perfekt som en aptitretare med bröd eller som ett tillbehör till grillat kött, kyckling eller fisk.

4–6 personer som tillbehör

Ingredienser

1 msk granatäppelsirap
1 msk turkiska chiliflakes (pul biber)
1 dl grovhackad bladpersilja
1 msk olivolja
1 citron, pressad juice
1 msk mald sumak
3 solmogna röda tomater, lätt mixade
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
salt

Gör så här

Rör ihop granatäppelsirap, chiliflakes, persilja, olja, citronjuice och sumak i en skål till en jämn sås. Blanda i tomat, lök och vitlök. Smaka av med salt. Låt stå 1 tim i rumstemperatur och rör om före servering.

Receptet är hämtat ur Azur – Mat från Sydeuropa, Mellanöstern och Nordafrika av Joel Åhlin, Natur & Kultur, 2017.

Foto: Niklas Nyman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − 9 =