Search for content, post, videos

Dagens viktigaste måltid

Frukosten har fått högsta prioritet. Vi listar några av de trendigaste morgonmålen.

Starten på dagen har alltid framhållits som viktig, och nu kanske ännu mer. Det skrivs och bloggas om frukostar och nya frukosttrender växer fram. Många är till exempel trötta på socker och snabba kolhydrater i sötad yoghurt och flingor och vitt bröd. Istället vill vi äta en nyttig och god frukost som går att hålla sig mätt på fram till lunch.

Trendig gröt

Ett exempel på det är gröt som har kommit tillbaka med besked. Det klassiska frukostmålet är trendigare än någonsin och serveras också på restauranger och caféer. Fördelen med gröt är att den är enkel både att tillaga och att äta och ger en mättnadskänsla som varar länge. Fibrerna hjälper dessutom till att hålla magen igång. Det klassiska är att koka gröten på havregryn, havrekli, rågflingor eller grahamsgryn. En annan variant är att laga gröten på dinkelflingor eller på bovete, en ört som innehåller mycket antioxidanter och har ett lågt gi-värde.

Ett populärt sätt att tillreda gröten är genom att göra så kallade overnight oats, en kall grötvariant som tillreds kvällen innan. Grynen läggs ofta i någon form av yoghurt och blandas med t ex frysta bär. Gröten kan göras på olika sorters gryn. Ett exempel på gröt som görs över natten är chiagröt, eller chiapudding som det även kallas. Chiafrön sägs vara fullpackade med nyttigheter som omega 3, protein, järn, zink och kalcium. Förutom gröt används fröna även i smoothies, ett annat populärt inslag både på frukostbordet och till mellanmålet. I synnerhet gröna smoothies har blivit en av de senaste trenderna inom hälsokosten. De kan innehålla både frukt och grönsaker men gröna blad är alltid basen.

En annan trend som börjat komma fram i effektivitetens och tidspressens tid är en drickbar gröt. En så kallad grötlatte syns bland allt fler matbloggare. Drycken tillreds genom att ångkoka havregryn och mjölk i en mugg med hjälp av en espressomaskin. Därefter häller man i dubbel espresso och müsli.

Frukostmuffins på några minuter

På senare tid har även nyttigare varianter på pannkakor, t ex bananpannkakor blivit populära. Dessa görs i princip endast på banan och ägg och toppas med bland annat kokosflingor, bär och kvarg. Nu seglar också frukostmuffins, så kallade mug cakes, upp som en annan frukosttrend. Ingredienserna kan varieras men består vanligtvis av banan, ägg, havregryn och valfria frukter eller bär som mixas och bakas direkt i en mugg på några minuter.

 

2 frågor om frukost till Veronica Öhrvik, nutritionist på Livsmedelsverket.

Vad kännetecknar en nyttig frukost och vad ska man tänka på när det kommer till näring och innehåll?

– För det första är det viktigaste att man äter frukost. När det kommer till vad du äter bör man undvika att få i sig för mycket socker och för mycket mättat fett. Ett enkelt sätt är att välja nyckelhålsmärkt ost, matfett och müsli. Fullkorn är också något som de flesta skulle må bra av att få i sig, t ex genom gröt.

Man säger ju att frukosten är dagens viktigaste mål. Varför är det så viktigt med frukosten?

– Att äta frukost är ofta förknippat med en mer hälsosam kost i övrigt – man får i sig mer näringsämnen t ex. De flesta studier som gjorts har också visat att frukost är förknippat med lägre BMI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

tre × fyra =