Search for content, post, videos

Energiboosta din frukost

Optimera ditt näringsintag och få en extra energikick med goda, enkla och snabba tillbehör till frukosten. 

På smörgåsen
Tomat, gurka och paprika är goda grönsaker som kanske oftast brukar komma med på smörgåsen. Andra nyttiga och vitaminspäckade alternativ är att toppa frukostmackan med en avokado eller snabbt mixa lite färdigkokta linser, kikärter eller bönor blandat med kryddor till ett mättande pålägg. Bönor och linser är rika på protein och innehåller också mycket fibrer, mineraler och b-vitaminer. Groddar och skott kommer i många varianter och är ett nyttigt och fräscht tillbehör att toppa frukostmackan med. Förutom de klassiska alfalfagroddarna finns även ärtskott, linsgroddar och mungbönor som är en snabbkokt liten böna rik på protein, mineral och kostfiber och passar utmärkt till att grodda. Groddar innehåller även mineraler såsom kalcium, järn, magnesium och zink men också B-vitaminer och höga halter av A-vitamin och karoten.

Till frukostfilen
En tallrik gröt eller flingor med fibrer och basmüsli i filen eller yoghurten ger dig en bra start på dagen. För att kicka igång morgonen med ytterligare nyttigheter rekommenderas ett extra tillskott av psylliumfrön, linfrön, solrosfrön, kli eller lite nötter eller mandlar. Psylliumfrön är både mättande och vänligt mot magen samt sänker grötens GI. Linfrön är i sin tur rika på protein, fibrer och mineraler. 

FOTO Fazer

I en smoothie
Börja dagen med en smoothie fylld med vitaminer och anitoxidanter. En god och näringsrik smoothie kan mixas ihop i alla möjliga smaker och färger. Se bara till att det ingår någon proteinkälla som kesella eller proteinpulver, något nyttigt fett som avokado eller fin olja, mättande yoghurt och exempelvis banan och lite smakrika bär eller frukter som ger fibrer och vitaminer. Du kan också lägga i nötter, frön och bär eller göra en grön vitamin- och energibomb med spenat, gurka, groddar eller andra gröna godsaker.