Search for content, post, videos

En stroke förändrar livet

Stroken slog ned som en blixt från klar himmel en morgon när Peter Wätterljung var på väg till jobbet.

Peter Wätterljung hade hög ambitionsnivå, levde ett hektiskt liv och jobbade väldigt mycket. Han tyckte att han tog hand om sig själv, men när han tränat på kvällen efter jobbet brukade han stressa för att komma hem och fortsätta jobba.

– Det var länge sedan nu, år 2005. Jag var på väg till jobbet och tappade plötsligt förmågan att gå och stå, jag satte mig ned och hamnade snabbt på sjukhus. Jag hade fått en hjärnblödning och akutopererades, berättar han.

Peters väg tillbaka var lång men han är tacksam över att han är den tredjedelen av alla som får stroke som får sitt liv tillbaka med bara några få funktionshinder. De första tre månaderna efter operationen var han kvar på sjukhuset och påbörjade rehabiliteringen. Peters utveckling gick från att lära sig manövrera en rullstol till att gå med rullator och sedan gå med käpp.

Nya värderingar

Till slut kunde Peter ta några steg utan hjälpmedel och han kunde lämna sjukhuset. Hemma fortsatte rehabiliteringen med att träna upp styrka, koordination och balans. Tre år efter stroken upplevde han dock fortfarande livet som ”en astronaut i rymdhjälm”, som om han inte riktigt hade kontakt med omvärlden. Han såg själv till att få hjärngympa genom att bland annat lägga patiens med en riktigt kortlek. Idag lever han ett helt annat liv än innan stroken.

– Jag har ett jättebra liv. Jag landade i en ny tillvaro och tar inte min karriär på så stort allvar längre. Jag lägger tid på träning, uthållighet och balans och tar vara på livet och dagarna.

Peter arbetar idag 25 procent av sin tid på Strokeförbundet, bland annat med att föreläsa för de som nyss drabbats av en stroke. Han föreläser också för pensionärer som vill undvika att få en stroke. Han råder alla att sova, motionera och äta sunt och dessutom hålla koll på kolesterolvärdet och blodtrycket.