Search for content, post, videos

Boosta med energi i sommar

Våren har äntligen kommit och nu är det lätt att fylla på med fräscha, närodlade frukter och grönsaker, fullpackade med antioxidanter, vitaminer och viktiga mineraler. Passa på att äta sparris, rabarber, granatäpple, spenat, grapefrukt, jordgubbar och nässlor.

Det finns dock gånger i livet när vi kan behöva fylla på med vitaminer mer koncentrerat och då kan högkvalitativa kosttillskott vara bra för att stärka upp kroppen. På 1980-talet arbetade Margareta 15 till 18 timmar per dag då hon och hennes man drev en livsmedelsbutik och en restaurang.

– Jag blev helt utbränd och sökte hjälp hos en läkare som sa att jag hade järnbrist och rekommenderade mig att äta mer persilja, berättar Margareta.

Men när symptomen blev värre började hon läsa på själv och kom fram till att hon hade näringsbrist. Hon hade stressat kroppen så hårt att den blivit uttömd på vitaminer och mineraler. Av en ren händelse hörde hon två kvinnor prata om lymfdränage.

Hon gjorde sedan en blodanalys och det visade sig att hon hade obalanser i kroppen.

– Jag började på egen hand reparera kroppen genom att skaffa mig kunskap och kom till rätta med mycket, jag började se ljuset igen. Efter ett tag fick jag höra om Dr. Earl Mindell, läkare och författare till Vitaminbibeln och jag bestämde mig för att åka och träffa honom i USA.

Earls egen historia innefattade att hans egen nedsatta energinivå ledde honom till att titta närmare på vitaminer och mineraler och den oerhört viktiga roll de spelar i vårt välbefinnande. Margaretas önskan om att hjälpa andra i hennes situation ledde till att hon tog fram ett eget kosttillskott laddat med vitaminer och antioxidanter av ren näring från växter.

Lägg grunden med god varierad kost

Upptaget av näringsämnena i kommersiellt framställda vitamin-, mineral- och antioxidantpreparat är dock generellt sämre än om samma ämnen i lika stor mängd intas i form av vanlig mat, berättar Stina Franzén, legitimerad dietist på Karolinska sjukhuset.

– Det beror på att vitaminer, mineraler och antioxidanter i kosten samarbetar med varandra på ett av naturen väl uttänkt vis för att de ska komma oss till godo på bästa sätt.
Men hon säger också att det finns många som på grund av okunskap, begränsade ekonomiska resurser, alkoholism, kronisk eller svår sjukdom också äter en mycket bristfällig kost och inte tillgodoser sina näringsbehov via den.

– I dessa fall kan det ibland vara befogat att behandla bristerna med terapeutiska doser av enskilda näringsämnen, eller med ett vitamin-mineraltillskott för att förebygga brister.
Stina tipsar också om att äta färgrikt, byta till fullkorn och äta på regelbundna tider.