Search for content, post, videos

5 snabba tips som lättar på stressen

Handarbeten-som-stickning-kan-lindra-stress

Fem snabba, enkla knep för att lindra stress som ger dig den värdefulla återhämtningen du behöver i vardagen.

I dagens kravfyllda, hektiska samhälle är stressen svår att komma ifrån och också en av de starkaste faktorerna som påverkar vår hälsa negativt. Tillfällig stress är en del av livet men stress som pågår under en lång period kan göra oss sjuka och leda till depression, ångest, utmattning och andra typer av sjukdomar på lång sikt som hjärtinfarkt, långvariga tillstånd med smärta eller utmattningssyndrom. Perioder med hög stress måste därför följas av ordentlig återhämtning. Men det är också viktigt att hitta stunder i vardagen när kroppen får chans att återhämta sig. Till och med ett par minuters vila lugnar det autonoma nervsystemet och du får tid för återhämtning.

Här kommer fem tips på enkla men effektfulla knep som kan ge dig den livsnödvändiga återhämtningen i vardagen:

  1. Andas: När vi är stressade tenderar vi att andas väldigt ytligt eller hålla andan. Genom att ta djupa andetag använder vi diafragman, syreupptaget ökar och skapar en känsla av lugn.
  2. Titta på en bild av snöflinga: Eller på ett snäckskal, ett ormbunksblad eller en blixt. Alla dessa föremål har mönster som upprepar sig, så kallade fraktala mönster, och kan hjälpa hjärnan att koppla av.
  3. Ta till hantverk: Ägna 10-15 minuter till olika sorters handarbeten och kreativt skapande som att sticka, virka, måla och färglägga. Det verkar lugnande för hjärnan och får dig att komma ner i varv.
  4. Drick te: Grönt te kan minska symptom av såväl fysisk som psykisk stress. Det innehåller teanin, en aminosyra, som har en avslappnande effekt.
  5. Gå ut på promenad: En rask promenad lindrar stress och lätta aktiviteter utomhus har positiv effekt på sinnesstämning och energi.

Källa: 1177, Health.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sju − 2 =