Vid artros blir lederna stela och ett vanligt symtom är svår värk. Idag finns ingen behandling som stoppar sjukdomsförloppet, men regelbunden träning kan lindra smärtan.
Under 2012 har Reumatikerförbundet satsat stort med temaåret ”Reumatikerförbundet – kunskap som lindrar”, med syfte att öka kunskapen om reumatiska sjukdomar och speciellt ledsjukdomen artros.
– Vi vill inspirera och öka kunskapen om hur det är att leva och må bra med reumatisk sjukdom, säger Anne Carlsson, ordförande vid Reumatikerförbundet.
Med hjälp av förbundets 200 föreningar runt om i landet kan kunskapen ökas externt till målgruppen. Idag finns det 87 reumatiska diagnoser och 200 sjukdomstillstånd. Väldigt många lider av artros men det finns mycket lite forskning om sjukdomen. Artros kan drabba på många olika sätt och ställen i kroppen.
– Vanligast är att man drabbas i knä eller höft men idag får väldigt många även artros i händerna. Tyvärr finns det inte mycket hjälp att få och vården skriker efter hjälp, säger Anne.
Fysisk aktivitet är ofta bästa medicinen
Under temaåret har Reumatikerförbundet satsat extra mycket på artros och föreläsningar har anordnats på flera platser runtom i Sverige.
– Att ha ont och känna smärta är oerhört jobbigt, menar Anne. Är du trött, har ont och svårt att sova fungerar till slut ingenting. Nu startar vi ett samarbete med Kronans Droghandel och Apoteket AB med fokus på läkemedel och dess användningsområden för att ge information om vad man kan använda, eller inte använda.
Temaåret har även fokuserat mycket på fysisk aktivitet. Bland annat har bilagan Från forskning till rörelse tagits fram av forskare och tar upp varför det är så viktigt med fysisk träning.
– Förr i tiden fick folk med reumatism ligga i gipsvagga men idag jobbar man mycket med anpassad motion, säger Anne. Tidigare trodde man att artros berodde på förslitningsskador. Nu har det visat sig att det troligtvis är en inflammatorisk sjukdom. På sikt kan det betyda att man slipper de kirurgiska ingreppen och många med artros kan få ett nytt liv utan ständig värk.
Enormt intresse för artros
Reumatikerförbundet fanns bland annat med under Almedalsveckan och Bokmässan och ett stort intresse har märkts runt om i landet, berättar Anne.
– I lilla Karlstad med sina 80 000 invånare ordnade vi en föreläsning och hoppades locka 100 åhörare. Istället kom 200 personer. När vi därefter anordnade en extra föreläsning kom 500 personer. Det är bara ett bevis av många på hur stort intresset för artros är idag.
Lindra smärtan
För att minska smärta och inflammation är läkemedel ett vanligt behandlingsalternativ. I första hand används paracetamol, men även antiinflammatoriska läkemedel kan ha god effekt.
Transkutan elektrisk nervstimulering (så kallad TENS), ultraljud, värme/kyla, mobilisering av kringliggande leder och olika former av ortopedtekniska hjälpmedel (exempelvis inlägg i skorna eller ortopediska bandage) kan också lindra smärtan. Lokala injektioner med kortison används ibland vid svårare besvär.
Det finns även en del amerikanska studier som visar att naturläkemedel i form av ingefära och metylsulfonylmetan, en organisk svavelförening, kan ha antiiflammatoriska effekter och lindra vid artros och reumatism.
Genom att bli av med eventuell övervikt och genom att själv regelbundet träna muskulaturen kan man nå långt för att lindra sin smärta och få bättre livskvalitet.