Search for content, post, videos

Vårda huden och miljön med naturlig hudvård

Naturlig hudvård har alltid funnits. I Indien har eteriska oljor varit del av den Ayurvediska hudvården i tusentals år. Intresset har tagit ny fart på senare år. 

Folk har blivit mer medvetna och vill vara vänliga mot naturen och sin kropp. Det menar Maria Jansson på hudvårdssalongen Stay Natural i Stockholm som specialiserar sig på naturlig och ekologisk hudvård.

Läs innehållsförteckningen

Naturliga hudvårdsprodukter innehåller inte petrokemiska ämnen som mineraloljor, parabener, syntetiska konserveringsmedel eller doftämnen. Istället använder man bara vegetabiliska oljor och extrakt som utvinns ur örter, blommor, rötter och andra plantmaterial i kombination med andra naturliga ämnen. Men det är viktigt att läsa innehållsförteckningen.

– Det är kul att naturlig hudvård har blivit populärt och trendigt men många vill snylta på det och hittar på ekologiska varumärken trots att de bara inkluderar någon procent ekologiska ingredienser, säger Jansson.

Utan syntetiska  ingredienser

Ekologiska ingredienser urvinns ur plantor som odlas utan bekämpningsmedel. Ekologiskt certifierade produkter garanterar att råvaran odlas ekologiskt och att produkten innehåller en viss procent ekologiska ingredienser samt att syntetiska ingredienser undviks.

– De tre viktigaste certifieringarna är Ekocert, brittiska Soil Association och franska AB, förklarar Jansson.

Utan starka konserveringsmedel kan de naturliga hudvårdsprodukterna ha en något kortare livslängd. Du kan öka hållbarheten på dina krämer genom att förvara dem i kylen och genom att använda en plastspatel istället för fingrarna för att få upp krämen.

Prova dig fram

Att en kräm baseras på naturliga ingredienser betyder inte per definition att den passar allergiker och de med känslig hy. Naturliga ingredienser kan också vara mycket effektiva, bland annat mot ålderstecken eller torr hy.

–Känslig hud kan reagera på eteriska oljor, mjölksyra eller andra effektiva ingredienser, säger Jansson. Man får prova sig fram precis som med vanlig hudvård och gärna be om råd hos en specialiserad hudvårdsterapeut om man är osäker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ett × 1 =