Search for content, post, videos

Vanligt med besvär i klimakteriet

Under klimakteriet minskar äggstockarnas produktion av östrogen, vilket får hela det reproduktiva systemet att gradvis stängas av. Menstruationerna blir oregelbundna, och upphör så småningom helt.

Många kvinnor upplever besvär under övergångsåldern, som i flertalet fall effektivt kan behandlas med östrogenpreparat. 

— För en del kvinnor är det faktum att menstruationen upphör, det enda tecknet på att klimakteriet har påbörjats, menar Tord Naessén, professor i obstetrik och gynekologi vid institutionen för kvinnor och barns hälsa vid Uppsala universitet. Flertalet kvinnor får dock klimakteriebesvär som ofta börjar ett par år innan menstruationen upphör. Ungefär 75 procent av alla kvinnor får påtagliga besvär. Många av dessa skulle må bättre av behandling.

Kan mediciner, behandlingar eller hormoner lindra besvären?

Klimakteriet är den period som sträcker sig från några år innan till några år efter att menstruationen upphört. Menopausen inträffar vanligen mellan 45 och 55 års ålder. Många kvinnor kan dock ha menstruationer ända upp i 56-57-årsåldern. Klimakteriebesvären varar oftast några år men ca 15 procent av alla kvinnor lever med sina besvär i decennier.

Alla kvinnor hamnar så småningom i menopaus och får mer eller mindre symtom. De mest välkända besvären är blodvallningar, då temperaturen svallar fram i kroppen, ofta med svettningar som följd, därtill allmänna svettningsförändringar, hjärtklappning och sömnsvårigheter. Många kvinnor får också besvär med humörsvängningar.

— Det viktiga är att kunna prata om sina besvär och söka hjälp, menar Tord Naessén. Tyvärr finns det idag en överdriven rädsla för hormonpreparat. Det är synd, eftersom det är den effektivaste behandlingen mot svåra klimakteriebesvär och de ofta hjälper. Andra typer av preparat har provats, även antidepressiva läkemedel, men inget är lika effektivt som hormonbehandling.