Inkontinens kan drabba både män och kvinnor vid olika tidpunkter i livet. Det finns både träning, hjälpmedel och vård att få men det är också viktigt att se över sitt allmäntillstånd och skaffa sig mer kunskap om sin kropp. Här kommer en snabbguide om hur och varför problem med urinläckage uppstår.
1. Olika typer av inkontinens
Det finns flera olika typer av inkontinens. Vid ansträngningsinkontinens läcker det lite urin när man till exempel skrattar, hostar, motionerar eller anstränger sig på något annat sätt. Vid trängningsinkontinens blir man plötsligt väldigt kissnödig och kan ha svårt att hinna till toaletten i tid. Ofta kommer det mycket urin och man kan behöva gå på toaletten 10-15 gånger om dagen. Man kan också ha en blandning av ansträngnings- och trängningsinkontinens.
2. När och varför?
Inkontinens kan drabba kvinnor i alla åldrar men är vanligast under klimakteriet. En stor riskfaktor för att få ansträngningsinkontinens är också i samband med förlossning. Urinläckage hos kvinnor beror i många fall på försvagning av bäckenbottenmuskulaturen. Inkontinens kan även uppstå efter en urinvägsvägsinfektion. Med åldern ökar läckage också bland män och kan orsakas av olika sjukdomar eller uppstå efter operationer. Urininkontinens kan bland annat vara relaterade till förstorad prostata.
3. Hur kan man få hjälp?
– Det finns effektiva läkemedel som lugnar trängningskontinens samt bra träningsprogram för bäckenbotten, säger uroteurapeuten och sjukgymnasten Gitte Könyves. Viktigt är också att man kollar sig själv, vad och hur mycket man dricker, vid vilka tidpunkter och jämför detta under ett dygn.
– I dag har kvinnor större krav på sina kroppar. Dels har vi inte tillräcklig information om hur mycket ansträngning vi klarar av efter en graviditet, sedan förväntas det att kroppen ska orka lika mycket även i 60-80-årsåldern. Det gäller att hitta en balans som fungerar för dig och ha kroppskännedom. Se över ditt allmäntillstånd och försök skaffa dig mer kunskap om ditt underliv.