Search for content, post, videos

Torra och trötta ögon? Så lindrar du besvären

Det finns en mängd orsaker till varför vi kan drabbas av torra ögon då och då. Vi tar upp några vanliga anledningar och vad du kan göra för att lindra besvären.

Vanliga symtom på torra ögon är att det skaver, svider och kliar. Torra ögon kan till exempel ha sin grund i att tårproduktionen minskar, vilket ofta händer när man blir äldre. Det kan också uppstå på grund av hormonella förändringar vid graviditet, olika sjukdomar som diabetes eller autoimmuna sjukdomar eller som biverkning av vissa mediciner. En vanlig orsak är också torr inomhusluft och för många timmar framför datorn.

Så kan du få bukt med torra ögon

  • Försök att lägga märke till när bekymren uppstår. För vissa kommer problemen ofta på morgonen. Andra upplever att det blir värre i vissa miljöer, som i torra utrymmen eller där det är mycket drag. Skriv upp symtomen, när dessa kommer, hur de uppstår och om det är något i din vardag som du kan ändra på för att se om besvären i sådant fall lindras eller försvinner. Livsstilsfaktorer som att man röker mycket, sover oregelbundet eller tar vissa mediciner kan påverka och bidra till att man får torra ögon.
  • Om det är många timmar framför datorn som är boven i dramat så är det viktigt att komma ihåg att ta pauser för att vila ögonen och tänka på blinka och rulla ögonen ibland.
  • Om det inte skulle bli bättre med ändrade vanor bör man kontakta apotek, ögonläkare eller annan kunnig ögonvård för att få hjälp. Oftast ges behandling i form av ögondroppar eller gel. Gel eller salva till natten lindrar oftast besvär mycket bra i början eftersom det är då tårproduktionen minskar.
  • Det finns även läkemedel i tablettform och värmebehandling som kan ge resultat.
  • Att lägga till mer omega-3-fettsyror till kosten kan också hjälpa till att lindra torra ögon. Lax, sardiner, tonfisk, valnötter och linfrön är rika på omega-3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

två × 4 =