Faktorerna bakom grå starr är fortfarande inte helt kända, men genom att skydda ögonen från UV-strålning kan man i alla fall skjuta upp insjuknandet.
Grå starr, katarakt, innebär att linsen i ögat grumlas och i takt med att linsen blir mer och mer ogenomskinlig försämras synförmågan. Orsakerna till sjukdomen är inte helt kända och symptomen kommer ofta smygande och med stigande ålder. Vanliga symptom är att synen upplevs disig och dimmig, färger blir svagare och upplevs ofta mer gulbruna, bländningsbesvär, känslighet för starka ljus, svårighet att se i mörker och konturer blir svagare och upplevs som dubbla.
Viktigt redan i tidig ålder
Det pågår mycket forskning kring grå starr, för att hitta bakomliggande faktorer och för att ta fram förebyggande åtgärder och medicinsk behandling. I Uppsala tittar man på hur ultraviolett och infraröd strålning framkallar grå starr, man har bland annat kunnat se att unga individer är mer känsliga för ultraviolett strålning än äldre. Därför är det viktigt att man redan som barn skyddar sina ögon mot solen, genom solglasögon, eller solhatt och keps. Även om det inte kan förhindra sjukdomen så kan det i alla fall förskjuta insjuknandet menar de flesta ögonläkare.
Bra solglasögon innebär att de ska ta bort all ultraviolett strålning, både UVA- och UVB-strålarna. EU-märkta solglasögon med minst filterkategori 3 är bra. Bruna, grå eller grågröna solglasögon skyddar ögat bäst. Användning av bra solglasögon skyddar även mot akuta ögonskador. Tänk på att mellan klockan 11-15 är solen som starkast. Platser där man utsätts för stark UV-strålning kan t ex vara i nyfallen snö och ute på havet.
– Om man befinner sig vid havet eller på sjön är det extra viktigt att bära solglasögon. Men det kan vara bra att ta det säkra före det osäkra och använda solglasögon oftare under sommartid, säger Per Söderberg, ögonläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus.