Search for content, post, videos

Sill är bra för hälsan

Årets sill

På senare år har mycket intresse knutits till sillens hälsobringande egenskaper, och framförallt fetternas sammansättning där fettsyran Omega 3 anses påverka oss människor positivt.

– Sillens halter av Omega 3 är mycket höga och kan därför bidra till att minska riskerna för vanliga folksjukdomar enligt den omfattande forskning som nu bedrivs. På Klädesholmen följer vi noga forskningen om sillens egenskaper, säger Anna Andreasson på Klädesholmen Seafood AB.

Flera viktiga hälsovinster

Enligt Svensk Fisknäring är sillen rik på protein, selen och jod. Tillsammans med makrill har sillen de i särklass högsta värdena av omega-3 fettsyrorna EPA och DHA och så är den näringstät och näringsrik, bland annat på vitaminerna D och B12. Och trots att det under inläggningsprocessen försvinner en del vitaminer påverkas inte fiskens höga halter av D-vitamin, som behövs för att stärka skelettet och Omega 3-fetter. Något att tänka särskilt på nu under vintern då D-vitamin är en bristvara. 100 gram inlagd sill täcker dagsbehovet av vitamin D och motsvarar samma mängd som finns i 11 glas mjölk.

Marina Omega-3 fettsyror förebygger och bromsar utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar och fungerar som viktiga byggstenar för hjärnan. De har också positiv inverkan på ämnesomsättningen.

Inlagd söt sill, full med protein och snabba kolhydrater, passar till exempel utmärkt bra efter ett träningspass. Lägg den på en bit knäckebröd eller servera tillsammans med ett skivat kokt ägg.

Bra för miljön

På Klädesholmen används ingen sill från Östersjön på grund av miljögiftaspekten utan sillen som används är fångad i Nordostatlanten, främst Norska havet och Nordsjön.

Sillen lever långt ner i näringskedjan och äter i stort sett bara djurplankton och lite småfisk. Den förökar sig snabbt och det finns gott om sill. Svenskt fiske av sill i västerhavet är miljömärkt av MSC.

Läs mer om Klädesholmens sill här: kladesholmen.se

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nio − sex =