Januari till mars är de månader som vinterkräksjukan härjar mest, en mycket smittsam form av magsjuka. Men det finns knep för att skydda dig och din omgivning från att bli smittade och viktigast är att tvätta händerna noga.
Vinterkräksjukan börjar plötsligt med illamående, kräkningar, diarréer, magont och man kan även ha huvudvärk, feber och muskelvärk. En minst sagt otrevlig gäst i vardagen för både stora och små. Även om det är en väldigt smittsam magsjuka går det att försöka undvika att bli smittad. Till exempel är det bra att tänka på att man inte ska dela handdukar på arbetsplatsen eller på skolan eller förskolan. Men det absolut viktigaste rådet är att vara noga med handhygienen. Vinterkräksjuka orsakas av calicivirus som handsprit inte rår på. Tänk därför på att alltid tvätta händerna ordentligt med tvål och vatten efter varje toalettbesök och när du har varit ute. Använd flytande tvål och stäng kranen med en egen handduk eller engångshandduk.
Stanna hemma om du blivit sjuk
Om du eller någon annan i familjen väl råkar ut för att bli smittad av vinterkräksjuka är det viktigt att stanna hemma, eftersom magsjukan är så pass smittsam. Inkubationstiden räknas till 1-2 dygn men smittade personer kan sprida smitta under flera dygn efter att de har tillfrisknat. Innan du går tillbaka till jobbet ska du ha varit symptomfri i minst 24 timmar, barn i minst 48 timmar. När du kräks kommer det nämligen ut miljoner virus och det är praktiskt taget omöjligt att tvätta bort dem och även om du håller en god hygien vid sjukdomssymptom smittar du. Försök också att hålla det någorlunda städat och rent hemma.
Tips!
Sjung Ja må han leva två gånger när du tvättar händerna. Så länge ska du helst tvätta händerna för att de ska bli ordentligt rena.
Källa: 1177, Folkhälsomyndigheten