Search for content, post, videos

Så undviker du datorögon

Så-undviker-du-datorögon

Hela 90 procent av alla som arbetar framför datorn upplever något symptom på Computer Vision Syndrome, CVS. Genom att ta korta pauser och justera färgen på skärmen kan du undvika att få datorögon.

Om man sitter och arbetar framför datorn en längre tid är det inte ovanligt att man drabbas av till exempel huvudvärk, värk i nacke och axlar, yrsel och torra, brännande och kliande ögon. Man kan även få svårt att fokusera blicken och man kan se dubbelt. Så kallat Computer Vision Syndrome (CVS) är inte farligt men det kan vara nog så besvärligt. Besvären uppkommer eftersom blinkfrekvensen sänks när vi sitter framför en skärm. Normalt blinkar vi 25-40 gånger per minut, men framför en dator kan frekvensen gå ner till 10-20 gånger per minut.

Låt ögonen vila

För att undvika sk datorögon, tänk på att ta korta pauser då du vilar ögonen, blundar och växlar mellan att titta långt bort och nära och försök att planera in dagen på så sätt att du får pauser från datorn ibland. Du kan också justera färgen på skärmen så skärpan blir bättre (stora mörka bokstäver mot en ljus bakgrund brukar vara bäst vid ögontrötthet) och tänk på att blinka och rulla ögonen ibland . Du kan också testa återfuktande ögondroppar och se till så att ljuset kommer från sidan och se till så att du inte är bländad. Avståndet till datorskärmen bör vara mellan 45-70 cm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 3 =