Search for content, post, videos

Så får du höstfräscha och mjuka händer och fötter

På vintern blir luften både kallare och torrare, vilket drar fukt ur huden. Se därför till att ta noga hand om både händer och fötter för att hålla dem mjuka och fina.

Händerna drabbas oftast hårdast eftersom de inte alltid skyddas. Se till att ha en handcrème till hands, gärna en med E-vitamin eller aloe vera som verkar extra fuktgivande. Varmt vatten vid regelbunden handtvätt torkar ut huden ytterligare, så använd ljummet vatten istället. Fötterna är lätta att glömma, särskilt med tanke på att de sannolikt spenderar den mesta tiden gömda i skor och strumpor på vintern. Därför är det viktigt att hålla en god fotvårdshygien. Naturliga material, speciellt ull, reglerar värmen på ett bra sätt och bidrar till att förhindra fukt i skorna som kan leda till bakterier och svampar. Andra besvär kan vara självsprickor som uppstår när huden är mycket torr och tjock. Då spricker lätt det yttersta hudlagret.

— Försök fila foten eller hälen en gång i veckan, i duschen till exempel. Smörj sedan in med en riktigt bra crème eller salva varje kväll. Men smörj bara där det behövs, det vill säga på de torra partierna, och inte mellan tårna, föreslår Annica Westerin, fotvårdslärare på Axelsons fotvårdsskola.

— Det är också viktigt att välja rätt typ av sko. Många skomodeller är helt platta inuti vilket gör att cirkulationen blir sämre. Bäst är att använda en sko som är lite uppbyggd eller att köpa ett prefabricerat inlägg som bygger runt hälen, stöder upp valven och håller foten på plats.  Skor med gummi- eller korksula ger ett stabilt underlag, säger Annica.