Search for content, post, videos

Experten svarar: Så behandlas åderbråck

Varför uppstår åderbråck? Var i kroppen bildas de och hur kan de behandlas? Bättre Hälsa bad Gustaf Tegler, kärlkirurg vid Akademiska sjukhuset i Uppsala hjälpa oss reda ut frågetecknen.

Åderbråck bildas i vener som leder syrefattigt blod tillbaka till hjärtat. När klaffarna, som ska se till att blodet inte rinner tillbaka neråt, är ur funktion blir det läckage och svullnad. Allra vanligast är att åderbråck uppstår i benen och ser då ut som blå, knöliga upphöjningar.

Men de kan även bildas i andra delar av kroppen som i matstrupen, så kallade esofagusvaricer. Detta beror oftast på problem med levern till exempel till följd av hög alkoholkonsumtion. När det är ett högt tryck i leverns vencirkulation letar sig blodet andra vägar tillbaka till hjärtat. Blodet kan då gå från tarmarna via vener i matstrupen där åderbråck bildas som sedan spricker. Även i underlivet kan åderbråck uppstå, både hos kvinnor och hos män. Ofta har det till grund att venerna som går till testiklarna eller äggstockarna är sjuka. För män finns det en risk för sterilitet på grund av att testiklarna blir varma när mer blod samlas i pungen. Varför åderbråck uppstår är ännu inte klarlagt.

– En liten andel av de personer som drabbas av åderbråck kan få det med anledning av att de inte har några klaffar. Men i de flesta fall vet man än så länge inte vad den bakomliggande orsaken är, säger Gustaf Tegler.

Han arbetar som kärlkirurg vid Akademiska sjukhuset i Uppsala där radiofrekvensablation nyligen infördes som ett alternativ till tidigare behandlingar. Operationsmetoden, som på engelska kallas Radiofrequency ablation (RF), innebär att de sjuka blodådrorna i benen utsätts för pulserande värme som förstör kärlväggens insida, vilket leder till att ådern skrumpnar.
– Metoden har funnits sedan länge och fördelen är att man kan göra den på ett vanligt behandlingsrum på en mottagning. Man behöver med andra ord inte söva patienten eller göra ryggbedövning eller göra några stora operationssnitt eller liknande, säger Gustaf.

Olika behandlingar

Förutom radiofrekvensvågbehandling finns det en rad andra tillvägagångssätt för att bli av med åderbråcken. Den klassiska varianten är att operera då den sjuka venen dras ut via ljumsken. Det finns även kärlretande ämnen som man sprutar in, vilket gör att ådern klibbas ihop och skadas.

– På senare tid har det kommit mer endovenösa behandlingar via laser då man punkterar ådern på underbenet och sedan värmebehandlar för att den ska skrumpna ihop.
Åderbråck i benen är inte farliga men många besväras av det kosmetiskt. Om man står och går mycket i arbetet eller får besvär med tyngdkänsla i benet och svullnader kan det göra att man får hudförändringar med eksem. Elastiska stödstrumpor kan lindra och motverka bensvullnaden. Strumpan trycker tillbaka och ger stöd så att venväggarna och vätskan i benets vävnad inte sväller ut. Motion och att variera stillasittande kan också hjälpa till att förebygga åderbråcken.

Läs mer: Åderbråck – ett ofarligt obehag

Läs mer: Guide Åderbråck – metoder och behandlingar

Läs mer: Anne-Britt blev kvitt åderbråcken

Läs mer: Få bukt med åderbråcken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 − 4 =