Såväl vegetarisk som vegansk kost blir allt mer populärt. Men vad äter man som vegetarian och vegan egentligen? Vi reder ut begreppen.
Vi fortsätter med tema Vegetariskt denna vecka och i denna artikel redogör vi lite för hur olika typer av vegetarisk kost ser ut. Idag finns det nämligen flera olika sätt att äta vegetariskt beroende på om man, på grund av olika skäl, vill utesluta eller välja att äta viss typ av animalisk kost.
Vegetarian
En vegetarisk kost består av grönsaker, frukt, nötter och bär, spannmål och baljväxter. En vegetarian äter inget som härstammar från djurriket, dvs inte kött, fisk, skaldjur, kyckling, mejeriprodukter eller ägg. Men det är vanligt både i Sverige och andra delar av världen att man kallar sig för vegetarian även om man inkluderar mjölk och ost och/eller ägg i sin kost.
Laktovegetarian
Äter grönsaker, frukt, bär, nötter, baljväxter, spannmål men även mejeriprodukter såsom mjölk, yoghurt och ost.
Ovo-vegetarian
Äter ägg men däremot inte mejeriprodukter.
Lakto-ovo-vegetarian
Äter grönsaker, frukt, bär mm samt både mejeriprodukter och ägg.
Pescetarian
Äter grönsaker, frukt, nötter, bär osv men även fisk och skaldjur.
Demivegetarian
Äter frukt och grönt osv enligt vegetarisk kosthållning men också fågel eller fisk.
Vegan
Veganer äter endast det som kommer från växtriket, med andra ord inget som innehåller någon form av animalisk föda. Definitivt inget kött, fisk, kyckling eller skaldjur alltså och inga mejeriprodukter eller ägg. Det innefattar också mat som innehåller till exempel gelatin (finns i lösgodis bland annat), ett geleringsmedel som utvinns ur kollagen, det huvudsakliga proteinet hos däggdjur. Många veganer utesluter även honung.
Flexitarian
Flexitarianer vill äta mer grönt och äter därför vegetariskt en eller flera gånger i veckan men håller dock inte en strikt vegetarisk kost. Det är en grupp som ökar kraftigt i Sverige, var tredje svensk uppges vara flexitarian.
Källa: Vegetarism, Green Option, SvD, Må Bra