Search for content, post, videos

Därför är vegetarisk kost bra för hälsan

Mindre risk för sjukdomar och ett längre liv. En vegetarisk kost är inte bara bra för miljön, det innebär också stora vinster för hälsan.

Intresset för vegetarisk mat ökar och allt fler vill äta mer grönt av olika anledningar. Många vill också läsa och lära sig mer om vegetarisk kost och därför tänkte vi denna vecka ha tema Vegetariskt på Bättre Hälsa där vi reder ut begrepp, berättar om fakta, vad man ska tänka på och inte minst en stor dos inspiration för att ge tips på goda, enkla och framför allt sunda vegetariska rätter i vardagen.

Mindre risk för sjukdomar

Först tänkte vi börja med att ta upp lite om vad som gör en vegetarisk kost hälsosam. Det finns nämligen stora hälsovinster med att äta mycket grönt i form av frukt och grönt samt baljväxter och annan växtbaserad mat. Vegetarianer äter i allmänhet mycket frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, nötter och baljväxter, livsmedel som innehåller nyttiga fetter, fiber, antioxidanter, kolesterolsänkande fytosteroler och andra växtämnen. Detta gör att vegetarianer löper mindre risk att drabbas av olika sjukdomar som högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och vissa former av cancer, t ex tarmcancer. Forskning visar också att vegetarianer i genomsnitt lever längre och har bättre hälsa än de som äter kött regelbundet. En amerikansk studie fann att när en person åt mycket lite kött minskade risken för cancer och hjärt-kärlproblematik. Vegetarianer lever i snitt 12 procent längre än köttätare, vilket beror både på kosten i sig men även på att vegetarianer som regel har en mer aktiv livsstil.

Precis som med all annan kosthållning är det viktigt med en väl sammansatt och välplanerad kost för att få i sig alla nödvändiga näringsämnen, vitaminer och mineraler.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − fjorton =