Search for content, post, videos

Vår hudtyp och känslighet är individuell, precis som vi själva och om vi behandlar den på rätt sätt, får vi en hy som vittnar om välmående.

Huden är vårt största organ och tar vi hand om den, tar den hand om oss. Hudens främsta uppgift är att skydda oss från bakterier, virus och skadliga ämnen. Den reglerar kroppstemperaturen och låter oss känna beröring.

Olika hudtyper – olika behov

Det är viktigt att välja hudvård och produkter utifrån vilken typ av hud du har. De vanligaste uppdelningarna av hudtyperna är fet, torr, normal, blandhy och mogen hy. Alla dessa typer behöver olika behandlingar för att fungera optimalt. Fet hy till exempel karaktäriseras av hög talgproduktion och kan lätt leda till glansighet, speciellt i den så kallade T-zonen.

– Vid fet hy är det viktigt att rengöra huden noga morgon och kväll och använda produkter som dämpar talgproduktionen, berättar Annica Joensuu på Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation.

Huden kan också få en gråare ton då den är tjockare och att det är lättare att få pormaskar och finnar. Det kan hjälpa att peela huden och använda ett dagserum som motverkar talgproduktionen. Det finns även bra mineralmakeup som inte täpper till porerna och bidrar på så sätt inte till finnar och pormaskar.

Blandad hy är den vanligaste hudtypen och innebär att man till exempel har normal eller torr hy runtom i ansiktet men fet hy i t-zonen, det vill säga, panna, näsa och haka.

– När det gäller blandad hy bör man egentligen behandla med olika produkter för de olika hudtyperna. Det finns dock produkter som är anpassade för blandhy, säger Annica Joensuu.

Mild rengöring för torr hy

Torr hy är oftast ömtåligare och kan kännas stram. Om barriären i huden är skadad kan det vara en inkörsport till allergier. Den bästa vården för torr hy är att använda milda, icke uttorkande rengöringar, fetare dagkrämer och gärna extra fuktserum under. Lägg på en rik och närande nattkräm på kvällen.

– Tänk också på att alltid skydda huden med milda icke irriterande krämer, råder Annica Joensuu. Det är även bra att skydda huden från solen med UV-skydd. Milda produkter bör också användas för rengöring. Undvik komplicerade produkter med många ingredienser.

Viktigt med anpassade produkter

Mogen hy kan upplevas mindre elastisk, torrare och tunnare. Det är därför lite extra viktigt att använda anpassade produkter, som dagkräm med extra antioxidanter, för att få en skön känsla och en fin lyster. Även normal hy behöver återfuktas och hållas balanserad. Men har man normal hy är det inte lika viktigt att använda en kräm som har hög fukthalt.