Search for content, post, videos

Personlig spa-upplevelse med effekt

Att åka på spa är en helhetsupplevelse som består av de fyra hörnpelarna beröring, rörelse, näring och mental stimulans. Den senaste trenden är att individanpassa spabesöket för besökarna.


– Precis som man kan ha en personlig tränare så kan man ha en personlig behandlingsterapeut, berättar Carina Wallberg, ordförande i Svenska Spahotell.

Istället för att bestämma i förväg vilka behandlingar som ska göras bestämmer man det på plats, terapeuten tar hänsyn till kundens önskemål och föreslår olika behandlingar. I och med att männen intar spaanläggningar i allt större utsträckning har utbudet av behandlingar förändrat sig något också.
– Kvinnorna kan tycka att det räcker att en behandling känns bra och att man blir fin i huden. Männen efterlyser en större effekt och vill gärna veta mera om själva vetenskapen bakom behandlingen, säger Carina Wallberg.

Just därför är behandlingar som liknar alltmer kosmetisk kirurgi på uppsving även på spaanläggningar. Ett sådant exempel är laserbehandlingar för att ta bort rodnad, åldersfläckar eller generande hårväxt.
Inom träning är den så kallade TRX-träningen redan mycket populär. Det är en mycket funktionell träningsform.
– Man håller på att avdramatisera träningen. Gamla hederliga gympa- och träningspass där alla kan springa i sin egen takt och anpassa övningarna efter egen förmåga är till exempel på väg tillbaka, säger Carina Wallberg. Nu kallas det Crossträning och utövas med fördel utomhus.

Yoga och mindfullness är fortfarande ett vanligt förekommande moment för avslappning. Medicinsk yoga har en rehabiliterande effekt vid till exempel besvär med ryggen.
Kosten är fortfarande en av delarna av ett spabesök som besökarna är mycket medvetna om. Om möjligt så har medvetenheten om det man stoppar i sig ökat ännu mer, menar Carina Wahlberg. Även där finns personliga önskemål. Besökarna blir helt enkelt mer och mer medvetna om hela besöket.
– Våra fyra grundpelare inom spa – beröring, rörelse, träning och mental stimulans står kvar. Men helhetsupplevelsen blir alltmer individanpassad, avslutar Carina Wahlberg.

 

FOTO Varbergs kurort