I Livsmedelsverkets uppdaterade råd ”Bra måltider i förskolan” uppmanas landets förskolor att bland annat ge grönsakerna större plats på tallriken.
De uppdaterade råden går kort och gott ut på mer grönt men också mindre sötsaker.
– Det finns mycket oro kring barns mat, men egentligen är det inte så svårt. Bra mat för barn är samma som bra mat för vuxna, det vill säga att äta mycket grönsaker och mindre sötsaker. Det ska förstås även gälla maten som serveras i förskolan, säger Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket.
Livsmedelsverket lyfter även fram vikten av att använda måltiden som en resurs i det pedagogiska arbetet.
– Vuxna är förebilder, de kan väcka nyfikenhet och göra mötet med ny mat lustfullt istället för läskigt. Förskolepersonalen sitter på några av de viktigaste nycklarna till att måltiden ska bli bra och att maten verkligen hamnar i barnens magar. De nya råden kan stötta och inspirera förskolorna att riva väggen mellan köket och det pedagogiska rummet, säger Lars-Åke Bäckman, utbildningsråd på Skolverket.
LÄS MER: 7 tips för att få i sig dagsbehovet av frukt och grönt