Search for content, post, videos

Martin Lidbergs bästa tips för en stark rygg

En stark rygg gör dig bättre rustad för livets utmaningar. Vår brottarstjärna Martin Lidberg delar med sig av sina tips.

Vad ska man tänka på när det gäller träning om man vill stärka ryggen och förebygga ryggproblem?
– Varje individ är unik och träningsprogram måste därför alltid utformas individuellt. Det som är lagom träningsdos för en normaltränad person kan vara rent skadligt för en som mest hängt vid datorn eller framför tv:n. Vilken träningsform man föredrar är också individuellt och glädjen i samband med träning är mycket viktigt. Men ibland behöver man trots allt komplettera med mindre roliga övningar för att stärka sin fysik och må bättre. Rent generellt kan man säga att funktionell träning är bäst t.ex. Pilates.

Kan du ge tips på en övning som man kan göra hemma och som inte är för komplicerad som stärker ryggen?
– Pilatesövningar med eller utan boll är bra hemövningar eftersom de inte kräver så stort utrymme eller en massa utrustning. Rygglyft, plankan, stjärnan är namn på några effektiva övningar för att stärka upp både rygg och bål. Gummiband kan också vara ett bra komplement. Det viktigaste är att man får en bra instruktion innan man börjar så att man gör övningarna korrekt annars kan de vara både ineffektivt och skadligt.

Något man kan tänka på i vardagen för att stärka och skona sin rygg?
– Framför allt ergonomin på arbetsplatsen där man ju oftast tillbringar många timmar och dessutom kanske är under stor stress. Man ska t.ex. alltid lyfta med rak rygg och böjda ben och inte lyfta tunga pärmar lång ut från kroppen. Sedan är det ju viktigt att röra sig så mycket man kan. Välja trappor framför hissen, ta en extra runda på kontoret och skippa bilen för att istället ta cykeln hem från jobbet. Alla vet om det men få får till det i vardagen.

Om man har problem med ryggen, hur kan man träna för att bli bättre/lindra besvären (kan man träna överhuvudtaget) och vad ska man tänka på för att inte träna fel så att man blir sämre?
– Det är viktigt att ta reda på vad ens ryggproblem beror på och det kan en ryggspecialist t.ex. kiropraktor bäst bedöma. Beror ens ryggproblem främst på att man inte tränat tillräckligt eller på rätt sätt tar man hjälp av en duktig instruktör som gör ett individuellt anpassat program. Sedan är det viktigt med kontinuerlig uppföljning så att man inte stagnerar utan kan fortsätta att utveckla sin fysik.

Det är ju populärt med MBT- skor just nu, är dessa även bra för ryggen?
– MBT skor gör att kroppens ledsinne aktiveras och påverkar hela kroppen. Det kan vara ett effektivt redskap både för elitidrottsmän och för motionärer men även här bör man först konsultera en kiropraktor för en individuell bedömning.

Martin Lidberg är aktiv i Svenska Hälsocampen där han som hälsocoach lär ut ett hälsoconcept med rätt träning och hälsosam kost. Är du intresserad av att hänga med på ett träningsläger? Läs mer på www.svenskahalsocampen.se.