Search for content, post, videos

Magnesium har betydelse för dygnsrytmen

magnesium

Brittiska forskare visade nyligen att magnesium kontrollerar kroppens dygnsklocka.

Mineralet magnesium är livsnödvändigt och behövs för bl a regelbunden hjärtrytm, en normal muskel- och nervfunktion och för ett starkt skelett. I en annan nyligen publicerad studie visade nederländska forskare även att tillskott av magnesium hjälper mot artärstelhet hos överviktiga.

Koppling till sömncykeln och hur vi bränner energi

Men de brittiska fynden handlar alltså om hur magnesium kan hjälpa cellerna att styra den cirkadianska rytmen, d.v.s. att vi människor är aktiva på dagen och vilar på natten. Forskarna såg att magnesiumhalten stiger och sjunker i cellerna i takt med dygnets naturliga cykel. Halten av magnesium är också kopplad till ämnesomsättningen och cellernas förmåga att bilda energi, och den styr även när denna omvandling av näring till energi sker och hur effektivt. Forskningen visade att magnesiumnivåerna i cellerna har en direkt relation till hur vi följer vår sömncykel samt hur och när vi bränner energi.

Rekommenderat Magnesium-intag

En vuxen person behöver få i sig ca 300-400 mg magnesium per dag och man hittar det naturligt i bl a gröna växter, mandel, råa frön, råa nötter, mörk choklad, räkor, banan, ostron och potatis. Enligt Livsmedelsverket är magnesiumbrist ganska ovanlig men det kan uppstå vid kostrestriktion och vid vissa sjukdomar, och då kan det leda till hämmad tillväxt, beteendestörningar, störningar i hjärtfunktion, muskelsvaghet och kramp. Så blanda en godnatt-smoothie rik på banan och mandel, toppad med lite kakao innan läggdags!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

två + femton =