Search for content, post, videos

Livsstilsförändringar kan bromsa Alzheimers

Motion, hälsosam kost, blodtryckskontroll tillsammans med intellektuell träning och ett aktivt socialt liv kan bromsa utvecklingen av Alzheimers, visar ny forskning.

Forskare vid Linnéuniversitetet och Karolinska institutet har under två års tid följt en grupp äldre personer som var i riskzonen för att få Alzheimers. Man hade en experimentgrupp och en kontrollgrupp. Experimentgruppen fick hjälp att genomföra en ordentlig livsstilsförändring, medan kontrollgruppen bara fick regelbunden hälsorådgivning.

– Vi har fått väldigt uppmuntrande resultat, berättar Krister Håkansson vid Linnéuniversitetet. För första gången har en studie visat att en kombination av åtgärder för äldre i riskzonen kan förbättra deras hälsa och kognitiva förmåga. Kan livsstilsförändringar förbättra livskvaliteten för äldre och kanske skjuta fram en diagnos finns det mycket att vinna, både för individen och samhället.

Det är viktigt att läkare blir medvetna om de här resultaten, menar Krister Håkansson. Läkarna behöver börja diskutera livsstil med sina patienter.

– Man får sig en tankeställare själv, säger han. Jag har börjat gå på gym, och numera dricker jag kaffe också, det gjorde jag inte förut. Och ur den här aspekten är det även bra att dricka rött vin till maten några gånger i veckan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sjutton − 16 =