För många svenskar är ständig värk och daglig medicinering en del av vardagen. Men det finns hopp och allt fler söker sig till alternativa behandlingar för att lindra värken.
Det kan röra sig om allt ifrån akupressur och akupunktur till nervstimulering och naprapati. Men även om mentala metoder och natur- och växtbaserade läkemedel.
Istället för tabletter
En beprövad metod som ofta ger god effekt är klassisk akupunktur. Fritt översatt betyder akupunktur nålbehandling och har sitt ursprung i traditionell kinesisk medicin.
– Det finns olika kategorier av värk. Allt ifrån ryggbesvär till nacke och muskulära problem, menar Mats Fredland, akupunktör och ordförande i Svenska Akupunkturförbundet. Ofta behandlar jag värk som beror på ischias och ryggskott. Men det kan även handla om svår mensvärk eller huvudvärk.
– Jag brukar säga att akupunktur är ett bra val till de som inte vill äta för mycket tabletter. Jag börjar alltid med att fråga patienten var värken sitter, hur långvarig den varit och så vidare. Då kan jag anpassa behandlingen och få bäst resultat. Gäller det ett vanligt ryggskott kan det räcka med två till tre behandlingar för att patienten ska bli smärtfri. Handlar det däremot om ett diskbråcksproblem kan behandlingen bli mer långvarig, berättar Mats.
Fibromyalgi kräver individuell behandling
Även för den som lider av fibromyalgi kan akupunktur ge viss lindring men det är svårare att hitta en behandling som ger önskad effekt. Fibromyalgi är ett kroniskt smärtsyndrom vars huvudsakliga syndrom är kronisk smärta och trötthet/utmattning. Den ökade forskningen om fibromyalgi
pekar på att det troligen handlar om någon form av störning i centrala nervsystemet.
Fibromyalgi utlöses vanligen av smärta, infektion, trauma eller kris.
– Hur fibromyalgin påverkar en person är oerhört individuellt, menar Marie-Louise Olsson på Fibromyalgiförbundet. Fysisk aktivitet och värme av olika slag, exempelvis vattengymnastik och massage,
har bevisat god effekt. Att träffa andra i samma situation kan också fungera som terapi, att känna att man inte är ensam. Vår önskan är att fibromyalgi ska ingå i högkostnadsskyddet för att bland annat öka möjligheten för fler drabbade att få hjälp, exempelvis genom kognitiv
beteendeterapi.