Search for content, post, videos

Lätt att lindra besvär med rinnande ögon

Det finns flera orsaker till ständigt rinnande och tårande ögon. Bland annat kan det bero på att tårfilmens kvalitet försämras med åldern, stopp i tårkanalen eller att ögonen är för torra.

Om du ofta känner dig trött i ögonen och tycker att det skaver, svider och kliar kan det bero på att ögonen är för torra. Det kan vara på grund av brist på tårvätska, eller på att tårvätskans sammansättning inte riktigt är som den ska. Det senare kan ibland även ge rinnande ögon, på grund av att tårvätskan inte binds till ögats yta.

– Att ögonen rinner beror på att tårfilmens kvalitet försämras med åldern, säger Marie Ivarsson, sjuksköterska på akutmottagningen vid S:t Eriks Ögonsjukhus. Sammansättningen av tårvätskan är helt enkelt inte tillräckligt fet.

Förr i tiden var det vanligare att äldre människor drabbades av rinnande ögon än att yngre fick problem. Idag är besvär med rinnande ögon lika utbrett i de yngre åldersgrupperna. Enligt Marie beror det på att unga tillbringar allt mer tid framför datorn och är så koncentrerade att de glömmer att blinka. Det är även vanligt att kvinnor i medelåldern drabbas av torra slemhinnor, inte bara i ögonen utan även i munnen och underlivet. Just muntorrhet är väldigt vanligt förekommande eftersom kroppens slemhinnor inte återfuktas på samma sätt som tidigare.

Hur kan då ögonen vara torra och ändå rinna? 

– Det har att göra med att tårarna inte är tillräckligt feta, menar Marie Ivarsson. Därför hjälper det att använda sig av ett tårsubstitut som fuktar och smörjer ögat. På Apoteket finns det många bra produkter, enklast är att fråga en farmaceut vad de rekommenderar.

Läs mer: Torra och trötta ögon? Så lindrar du besvären

Läs mer: När ögat blir infekterat 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 − 5 =