Search for content, post, videos

“Jag känner mig hundra procent trygg”

Karin Truedsson har sedan skolåldern haft en hörselskada, men det var först när hon började plugga på högskolan som problemen kom.

– Det var stora salar, dålig akustik och jag hade dessutom svårt att föra anteckningar. Jag satt och stirrade på föreläsarna för att kunna läsa på deras läppar, men så fort jag släppte blicken så tappade jag allt. Jag hörde ju ingenting, berättar hon.

Först 2005 såg Karin till att få hjälp.

– Första dagen som jag använde hörapparaterna ringde jag min man och berättade att det lät om ljusknappen och att det kom ljud från vattenkranen när vattnet rann. Det var en upplevelse, verkligen.

Trots att det var en helt ny värld som öppnade sig i och med hörapparaterna, så blev det ändå problem. Karin hade fått en äldre variant av hörapparat som inte selekterade bort ljud.

– Jag var jättetrött efter en dag med hörapparaterna. Alltså, helt slut på ett sätt som jag normalt inte blir av någonting annat. När jag kom hem kopplade jag ur hörapparaterna så att det skulle bli tyst och jag använde hörapparaterna sporadiskt.

Nya tekniska lösningar

Men av en händelse förändrades allt igen. I början av 2015 frågade Karins kollega, som är öronläkare, om hon ville delta i en föreläsning och berätta hur det är att leva med en hörselskada.

– När jag hade haft min föreläsning satt jag kvar och lyssnade. Där pratade man om nya tekniska lösningar och vilka produkter som fanns. Och då förstod jag att mina hörapparater var uråldriga. Jag tog kontakt med sjukvården igen och träffade en väldigt bra audionom, som förhörde sig om mina verkliga behov. Sedan dess har jag fått fantastiska tekniska hjälpmedel.

Idag är Karin en aktiv 36-åring med familj och barn. Det är full fart hemma, men också på jobbet. Hon medverkar ofta i möten och föreläsningar, från fem personer upp till hundra deltagare, och hon använder sig av hörselhjälpmedel dagligen.

– Jag använder bordsmikrofoner och är väldigt nöjd med dem. Vid stora möten kan jag placera ut flera mikrofoner i rummet för att fånga upp ljudet optimalt. När vi har större möten ställer vi ofta borden i hästskoform. Bordsmikrofonen har cirkulär ljudupptagning som fångar upp ljudet jättebra från mötesdeltagare runt borden och utrustningen är väldigt enkel och smidig att använda.

– Jag känner mig hundra procent trygg med att jag uppfattar information på ett korrekt sätt och det är en skön känsla. Jag behöver inte anstränga mig så mycket för att höra, så jag känner mig aldrig helt urlakad efter en arbetsdag längre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fjorton − 7 =