Slånbär innehåller stora mängder antioxidanter, vitaminer, spårämnen och mineraler. Färska slånbär kan vara ordentligt kärva i smaken men det går att göra en riktigt god saft av dem.
Plocka helst bären efter en frostnatt så har kärvheten mildrats något. Här kommer ett recept på en riktigt god slånbärssaft från Inger Ingmanson som är en pionjär inom området ätliga vilda växter och bär.
Slånbärssaft
Cirka 1,5 liter
Ingredienser
2 liter slånbar
ca 1,5 liter vatten
5 dl strösocker per liter saft
Gör så här
Rensa och skölj bären. Lägg dem i en skål eller annat kärl. Koka upp vattnet och häll det över bären. Lägg på ett lock eller fat. Låt stå svalt 1 dygn. Häll av saften, koka upp den igen och häll över baren. Proceduren ska upprepas sammanlagt fyra gånger. Vätskan ska alltid tacka bären helt. Gör den inte det, tillsätt kokande vatten tills bären täcks. Sila av bären och mät upp saften. Mät upp hur mycket socker som behövs. Koka upp saften och tillsätt sockret. Koka upp igen under omrörning. Häll upp på rena flaskor, förvara svalt. Istället för slånbär kan man göra saft av häggbär på samma sätt.
Receptet är hämtat ur ”Naturkokboken – Från skogspromenaden till tallriken” av Pelle och Ingrid Holmberg (Norstedts, 2015).