4 portioner
Ingredienser
1 rotsellerihuvud
2 msk olivolja
Havssalt
½ finhackad gul lök
1 dl vitvinsvinäger
½ dl vatten
3 äggulor
300 g skirat smör
1 kruka dragon
1 kruka bladpersilja
1 kruka körvel
Salt och vitpeppar
Gör så här
Tänd grillen. Lägg den glödande kolen i en ring. Tvätta rotsellerihuvudet och lägg det i ringen så att kolen ligger runt om. Lägg på locket och stryp lufttillförseln till hälften. Baka rotsellerin cirka 2 timmar och vänd den då och då. Den ska vara förkolnad på ytan. Lägg löken i en kastrull. Slå på vinäger och vatten. Koka ihop tills nästan all vätska är borta och löken är mjuk. Vispa äggulorna med vinägerlöken i en bunke över vattenbad tills äggulorna börjar tjockna. Tillsätt lite skirat smör i taget i en tunn stråle medan du vispar. Såsen ska ha en krämig konsistens. Slå i en skvätt vatten om såsen blir för tjock. Ta av från värmen. Hacka örtbladen och rör ner i såsen. Smaka av med salt och peppar. Ta rotsellerin från grillen och låt svalna. Dela och gröp ur. Smaka av med olja och salt. Servera med nyslagen bearnaisesås.
Receptet är hämtat ur Grilla Vego av Paul Svensson, Norstedts, 2016.
Foto: Rickard Rönnerstam