Search for content, post, videos

Giftstruman gjorde Lia sjuk

Giftstruman-gjorde-Lia-sjuk

Skådespelerskan Lia Boysen trodde att den maniska energin, den kraftiga hjärtklappningen och viktraset var en reaktion på den enorma stress hon levt under så länge. Men det var också något annat som inte stämde i kroppen.

Text: Pia Andrea

Lia Boysen är vanligtvis energisk, men nu var det värre än någonsin. Hon rasade också i vikt ”som om ingenting fastnade” och gick upp på natten och åt men brände bara bort det. Till en början trodde hon att dessa symtom var en reaktion på styvfaderns död och hennes egen skilsmässa.

– Det tog ett tag innan jag fattade. Jag trodde att alla symptom hade med stress och sorg att göra, det var svårt att förstå att det var en sjukdom, berättar Lia.

Nästan precis ett år efter de traumatiska händelserna, i början på 2012, kom Lia iväg till en läkare. Man konstaterade att hon hade giftstruma, det vill säga att sköldkörteln var överaktiv och producerade mer sköldkörtelhormon än normalt.

– När jag fick beskedet förstod jag inte vad det innebar och att äta starka mediciner hade jag ingen lust med. Men när läkaren förklarade att kroppen kommer att brännas ut helt, som en motor som går på högvarv, med dödlig utgång, var valet ändå ganska enkelt, säger Lia och skrattar hjärtligt.

– Jag började äta läkemedlen men mitt ena öga fortsatte att växa. Det vanliga är att båda ögonen påverkas men det vara bara mitt vänsteröga som växte. I ungefär fyra månader fortsatte det att öka drastiskt i storlek. Ögat stack ut ungefär fem millimeter mer än det andra, det gjorde inte ont, men det var väldigt ljuskänsligt.

Lät sig inte stoppas

Vid det här laget satte oron in och hon undrade om hon någonsin skulle kunna filma igen och hur hon annars skulle försörja sig. Men hon fick glada tillrop från släkt och vänner, en moster sa till exempel skämtsamt att hon kunde ju göra komedi. Eller skräckfilm.

Så under den här pressade tiden lyckades Lia trots allt hålla fanan högt och fokuserade på vad hon kunde göra istället. Hon gjorde bland annat två roller som hysterisk mamma, då regissören tyckte att Lias stressade utseende snarare var en tillgång.

– Jag hade läst lite grann om att man kan bli personlighetsförändrad när man får giftstruma också. Jag märkte ingen skillnad men barnen upplevde en förändring, det fanns ingen ro alls och jag blev lite manisk. På julen när jag var sjuk bjöd jag in 25 personer och lagade mat till alla. Jag kommer ihåg hur jag lassade in i diskmaskinen och mamma bad mig uppsöka läkare, men jag märkte ingenting, säger Lia.

Nya utmaningar

När Lia sedan fick medicinerna lugnade kroppen ned sig, men hon fick aktivt jobba med att sänka sin stressnivå. År 2013 blev hon erbjuden en roll i “Miraklet i Viskan” där hon bland annat spelade mot Rolf Lassgård. De skulle börja filma i maj och under våren beslutade läkarna att det var bäst att operera Lias öga. Det var en stor operation med risk för fler komplikationer som skelögdhet och blindhet. Det blev bråttom för att hinna tills dess att Lia skulle börja filma. Läkarna diskuterade också hur de skulle göra med sköldkörteln, och i och med att Lia hade en sådan kraftig påverkan på ögat beslutade de sig för att ta bort hela sköldkörteln.

– Det gjorde jag bara två veckor innan inspelning och kände mig ganska lemlästad. På ett sätt var det passande för jag skulle spela en kvinna som blir påkörd av en bil och hamnar i rullstol. Men ingen talade om för mig att när man tar bort sköldkörteln så är det en stor omställning för kroppen. Jag kunde inte gå in i situationer och känslor som förut, det var som att ha ben som inte fungerade som de skulle längre, berättar hon.

Intresset för hälsa tog fart

Men Lia kämpade på och har med tiden landat och lärt sig lyssna på kroppen på ett helt nytt sätt. Några dagar innan operationerna stötte hon på sin vän Malin Berghagen som både hjälpt henne med yogaövningar och introducerat henne till nya sätt att äta. Intresset för hälsa tog också fart när hon under filminspelningen 2013 träffade ett inspirerande par som var otroligt kunniga när det gäller hur man ska äta för att kroppen på bästa sätt kan ta upp näringen. Paret har också drivit flera ekologiska restauranger. Lia har precis skrivit färdigt ett manus till en bok som bygger på intervjuer med dem. Men allra varmast om hennes hjärta ligger filmen, och det vill hon arbeta mer med i framtiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − fyra =