Search for content, post, videos

Fira en hälsosam jul laga tarmvänlig julmat

food-pharmacy-tarmvänlig-jul

Lina Nertby Aurell och Mia Clase driver den populära bloggen foodpharmacy.se om tarmfloror och antiinflammatorisk mat. De ger oss bästa tipsen för ett tarmvänligare julbord.

Vilken är den viktigaste anledningen till att man ska äta mer antiinflammatorisk mat?

– Vår livsstil spelar stor roll för vår hälsa och maten är ett av de enklaste sätten för oss att påverka vår hälsa positivt. Inflammation är tyvärr en bov i de flesta av våra kroniska sjukdomar. Genom att äta mat som stärker tarmfloran och gynnar de goda bakterierna i tarmen motverkar vi inflammation. Vi blir piggare, friskare och åldras långsammare!

Ert bästa tips för att få in mer tarmvänlig mat på julbordet? Kanske något man ska undvika att äta eller något man kan frossa i lite extra?

– Frossa i brysselkålen, grönkålen, rödkålen och surkålen och potatis som svalnat (när potatisen svalnar så återbildas den resistenta stärkelsen – tarmbakteriers favoritföda). Om du äter animaliskt protein favorisera gärna den feta fisken, som ju är något av det mest inflammationsdämpande vi kan äta. Vad man ska undvika? Sorry, men vi äter alldeles för mycket socker i juletid, ofta helt i onödan eftersom det finns så mycket gott och nyttigt godis man kan baka i juletider, som raw pepparkaksbollar eller kolabollar. Eller varför inte servera grönkålschips?

Varför behöver vi tillskott av synbiotika?

– Enkelt förklarat så består din tarmflora av goda och onda bakterier. De goda bakterierna är skyddande och de onda är potentiellt sjukdomsbringande. Tyvärr leder dagens livsstil med för lite motion, för mycket stress och för mycket onyttig mat till att vår tarmflora rubbats och de onda bakterierna får för stort utrymme. Synbiotika är ett tillskott för att stärka tarmfloran och härigenom bidra till att stärka immunförsvaret och dämpa inflammationen i kroppen. Synbiotika består av goda bakterier (probiotika) och fibrer, som är mat till goda bakterier (probiotika)

Fotograf: Pelle Bergström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + arton =