Search for content, post, videos

Ett liv i harmoni – Sylvia Vrethammar

Två tredjedelar av sitt liv har Sylvia Vrethammar stått på scenen och i dag är hon en av våra mest folkkära artister. Energi och välmående hittar hon i hälsosam mat, lugna stunder för eftertänksamhet och framförallt en stor dos omtanke för kropp och själ.

Foto Katarina Di Leva

Att leva hälsosamt har alltid varit en viktig del av Sylvia Vrethammars liv. Under många år dansade hon såväl jazzbalett som klassisk balett eller åkte skridskor och skidor. Numera blir det gärna regelbundna simturer i utomhuspoolen, i trädgården i hennes och maken Alex hus i tyska Honrath, utanför Köln.

– Här samlar jag mycket energi och kraft inför allt arbete. Vi har inga grannar i närheten, så jag kan vara alldeles för mig själv, i lugn och ro. Jag försöker hela tiden vara observant på min kropp, och se till att röra på mig.

Även kosten är viktig. Lagad mat varje dag är det som gäller hemma och endast i nödfall köper hon något färdigt.

– För mig är det väldigt viktigt att ta mig tiden att äta middag i lugn och ro, med tända ljus. Förr i tiden hade jag hektiska perioder när jag var stressad jämt och ständigt och behövde rusa iväg snabbt. Till slut kom jag till en punkt när jag kände att, ’nä, jag vill inte leva såhär’. Så nu tar jag alltid en timma extra på mig för allt.

Långsiktigt skönhetsarbete

Stress, press och sena kvällar tillhör vanligheterna i livet som sångerska. Men efter över 40 år i musikbranschen ser Sylvia Vrethammar fortfarande strålande vital ut.

– Det är så klart underbart att höra, säger hon och skrattar. Men ärligt talat så känner jag mig sällan medveten om hur jag upplevs eller hur jag ser ut. Jag lägger inte så mycket fokus på det. Sedan vill jag så klart se fräsch ut på möten eller tillställningar, men den pressen ligger endast hos mig själv.
För den som har funderat på huruvida hon har ”justerat” något i sitt utseende slår hon snabbt bort de misstankarna.

– Om sanningen ska fram är jag livrädd för att förlora något naturligt i mitt ansikte. En operation eller ett ingrepp skulle vara den absolut sista utvägen. Jag tänker alltid långsiktigt och vårdar mig med regelbundna ansiktsbehandlingar, rengöring och bra produkter. Inget mer. Men förmodligen har jag fått bra gener från mina föräldrar. Min pappa blev 93 år gammal och hade inte en enda rynka.

Musikens kraft

Från faderns sida har också det musikaliska påbråt kommit. Hennes farfars fars faster är operasångerskan Christina Nilsson, vars arv Sylvia Vrethammar har fortsatt att förvalta. Under åren har hon arbetat med alltifrån samba till jazz och schlagers.

– Jag är så tacksam för att få jobba med musik. Ibland glömmer jag bort hur förlösande och välgörande effekt musiken har men den är verkligen en gåva. Om jag någon gång är lite trött eller nervös inför en konsert, så släpper alla dessa känslor så snart jag kommer till repetitionen. Det går inte riktigt att förklara vad som händer, men det är som att allt annat i livet bara försvinner. Då kan ingen attackera mig med en dålig recension.

– I min bransch, och särskilt som en så kallad ”kändis”, är det lätt att bli ett offer för hur andra anser att man ska tänka och göra. Du får inte visa armarna efter du har fyllt 30 eller inte ha långt hår när du är 60. Då glömmer man lätt bort vem man är, vad jag vill göra av mina intryck och hur jag vill leva mitt liv. Jag har tränat mig i att hålla fast vid min egen röst och jag tror att det har hjälpt mig mycket att finna en balans och styrka. Tyvärr tror jag att vi generellt sett är dåliga på att ta reda på hur vi vill ha det, och det påverkar nog i stor grad ens välmående.

Tar vara på det lilla

Under hösten har hon framfört både musik och berättat om sitt liv i tv-programmet Så mycket bättre och nu senast våren var hon återigen aktuell i Melodifestivalen.

– Det kom som en glad överraskning. Jag tycker om att byta skådeplats och gå från filharmonisk konsert ena stunden till Melodifestival i nästa.
Låten som Sylvia Vrethammar framförde heter Trivialitet, en sång vars titel och innehåll passar henne som handen i handsken.

– Den handlar om att ta vara på det lilla, att se till de små stunderna i livet. För mig har det varit väldigt viktigt att ta bort allt som inte är viktigt och ha tid för mig själv. Man måste inte alltid gå på stora fester och inbjudningar, man måste inte stå på de största scenerna för att jobba med musik. Istället för att vara med överallt sparar jag min energi och lever långsamt.

Sylvia Vrethammar

Bor: Hus i Honrath utanför Köln i Tyskland och lägenhet i Nacka.
Familj: Maken Alex Gietz
Fyller: 68 år den 22 augusti.

Sylvia Vrethammars bästa ”Må bra” tips

  • Ät, sov och träna regelbundet
  • Spara inte på ”att-göra-saker” – gör dem på en gång och slipp stressen
  • Tänk långsiktigt när du vårdar huden
  • Se till att få ”egentid”
  • Glöm inte bort vem du är och vad du själv vill i livet