Redan under 70- och 80-talen utvecklades laserbehandlingar för synfel, och 1995 godkändes de som behandlingsmetod. De senaste 15 åren har teknikerna och teknologin utvecklats så mycket att bieffekter eller komplikationer är näst intill obefintliga.
Text Pia Andrea
De senaste åren har det inte hänt dramatiska förändringar inom laserkirurgin men råstrålen har förbättrats.
– Förut hade man bara möjlighet att symmetriskt behandla båda ögonen, och hornhinnan är inte symmetrisk, säger Carlos Sjöholm, ögonläkare på Globen Ögonklinik.
De jobbar nu till 85 procent med en metod som heter LASIK och flying spot-tekniken, vilket möjliggör att varje behandling blir individanpassad.
– Förr gjorde man mekaniska flikar på hornhinnan med kniv, men idag kan vi göra det med laser. Läkningen går då snabbare och ingreppet är mindre, berättar Carlos.
På Globen Ögonklinik arbetar man i huvudsak med en maskin som heter AMARIS som köptes in 2007. Idag är det bara skalet som återstår, allt i den har bytts ut med tiden.
– Vi kan idag göra mycket snabba behandlingar, som längst tar det 15 sekunder.
Riskerna är mycket små med AMARIS, menar Carlos.
– Det som kan hända är att fliken rör lite på sig under de närmsta 24 timmarna, men det har bara hänt en gång på 10 år. Vi har heller inte sett en enda infektion på de senaste 15 åren. Två till tre procent av våra patienter gör kompletterande behandlingar och en del kan uppleva ett försämrat mörkerseende under några veckor och några kan känna att ögonen känns torra under en period. Riskerna är marginella och 95 procent uppger att de ser lika bra dagen efter operationen, som de gjort dagen innan med glasögon, avslutar Carlos.