Search for content, post, videos

En glutenfri vardag

Glutenfri-och-sockerfri-banan-och-blåbärskaka

Våra bloggare på battre-halsa.se bjuder på både tips och inspiration för den som vill dra ner på gluten.

Många vill utesluta gluten ur kosten, helt eller delvis, en del på grund av allergier och andra för att de mår bättre av att dra ner på gluten. Oavsett bakgrunden till ditt glutenfria val är det viktigt att du får i dig de näringsämnen din kropp behöver.

Sophie CronquistSophie Cronquist har ett stort intresse för mat och hennes goda och nyttiga recept är en blandning av LCHF och Paleo. På sin blogg battre-halsa.se/ekofilosophie skriver hon även om träning, hälsa och egentillverkad ekologisk hudvård.

Varför äter du glutenfritt?

– För lite dryg fyra år sedan snavade jag över begreppet LCHF (Low Carb High Fat, eller på svenska lågkolhydratkost). Jag blev nyfiken och läste en massa böcker, bloggar och foruminlägg. Efter detta bestämde jag mig för att utesluta socker, gluten och så mycket kolhydrater som möjligt från min kost. Mitt fokus har legat på att utesluta allt tillsatt socker och minska ner kolhydratmängden avsevärt. Eftersom de stora kolhydratkällorna också innehåller gluten så har jag automatiskt uteslutit gluten ur min kost. Det finns så mycket annat gott att äta istället för spannmål, bröd och pasta.

Ditt bästa tips om man vill utesluta gluten ur kosten?

– Ändra dina frukostvanor! Istället för bröd kan du till exempel äta omeletter och äggröror, eller testa att baka glutenfritt bröd. Ät dig mätt på rätt sätt! Med mindre kolhydrater och mer fett håller du dig mätt längre, får ett stabilt blodsocker och blir inte sugen på att äta mellanmål i form av mackor eller kakor. Våga vara kreativ! Det finns en massa annat skoj och nyttigt att byta ut sin pasta mot till exempel. Här nedan får ni ett recept på en pastarätt där den vanliga pastan är utbytt mot grönsakspasta. Det blir både gott, färgglatt, fräscht och nyttigt!

Marja FolckeMarja Folcke brinner för att inspirera andra att baka utan socker och driver bloggen battre-halsa.se/bakasockerfritt. Även LCHF och GI är ett stort intresse.

 

Vilket är ditt bästa tips om man vill utesluta socker och gluten?

– Gör mycket mat själv, och kolla på innehållsförteckningen på det du köper. Det är förvånansvärt mycket mat som innehåller socker och gluten. För den som vill baka rekommenderar jag att till en början utgå från ett par befintliga recept. Produkter utan gluten och socker agerar nämligen inte likadant som ex strösocker och vetemjöl. Sedan när man vet på ett ungefär hur det fungerar går det fint att experimentera sig fram!

 

Prova Marjas och Sophies glutenfria recept

Zucchinipasta-med-sidfläsk

Zucchinipasta med grönsaksfräs och sidfläsk

Glutenfri-och-sockerfri-banan-och-blåbärskaka

Banan- och blåbärskaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sexton − 10 =