Juice, smoothie, hälsoshot, hälsotonic, detoxvatten, kombucha, chagate, buljong … Ja, listan med trendiga hälsodrycker kan göras lång. Men vad ger de för hälsoeffekt, hur gör man dem och hur ska de drickas bäst?
Att få i sig näringsämnen, vitaminer, mineraler och antioxidanter via olika former av drycker är en trend som nog inte många av oss har missat. Anna Ottosson, leg dietist med lång erfarenhet av kost- och hälsofrågor som är aktuell med boken Hälsodrycker, berättar varför dessa drycker gör så stor skillnad för vår hälsa.
– Det kan vara svårt att få i sig alla de nyttigheter vi behöver på en dag och med hjälp av en hälsodryck får man dessutom i sig en stor mängd nyttigheter i bara ett nafs. Man ska dock se dem som ett komplement till vad man äter, det är ingen diet, utan ett smart och gott sätt att få i sig frukt och grönt på.
Vill man på allvar grotta ner sig i hälsodryckernas värld finns det idag nästan en sorts dryck för varje tillfälle, menar Anna.
– Men en bra hälsodryck att börja med är gröna smoothies. De ger maximal effekt och du märker direkt vilken skillnad de gör. Du får mer energi, huden strålar och till och med ögonvitorna blir vitare.
Ett starkare immunförsvar
Basen i en grön smoothie är en grönsak, till exempel babyspenat som innehåller nitrat som syresätter blodet och gör att vi känner oss piggare. En grön smoothie är helt växtbaserade och innehåller inga mjölkprodukter. För en lite matigare smoothie kan man ha i avokado som ger bra fetter och man kan också toppa den med bär för en naturlig sötma. För att stärka immunförsvaret kan man även ha i ingefära, lime och apelsinjuice. Just detta, att dryckerna på ett enkelt sätt kan stärka vårt immunförvar och hålla oss friskare, ser Anna som en stor fördel.
Nutritionsforskning visar att vi kan stärka vårt immunförsvar och öka vårt skydd mot sjukdomar på ett oerhört kraftfullt sätt genom vad vi äter. Trettio procent av all cancer kopplas till matvanor, skriver till exempel Anna i boken. En hälsoshot med bland annat ingefära eller gurkmeja är koncentrerad med antioxidanter, spårämnen och vitaminer, och är en perfekt start på dagen i förkylningstider, tipsar Anna.
Uråldrig kunskap i nytappning
På senare tid har buljongen poppat upp som trenddrycken nummer 1. Den säljs i vart och vartannat gatuhörn i New York och Anna förespråkar den för dess varma lena känsla.
– Egentligen är det uråldrig kunskap som nu hamnat i våra kaffelattemuggar. Tänk dock på att göra den från grunden, den ska kokas ner till en högoktanig hälsodryck och innehåller mycket mineraler och kollagen som är bra för huden.
Gör ett storkok och koka den länge så att näringsämnena kommer ut, och drick den sedan rätt upp och ner med lite havssalt, ingefära eller chili. Buljong är också ett bra sätt att ta tillvara på kökets rester på.
En annan nygammal dryckestrend är kombucha. Det är ursprungligen en traditionell asiatisk grön fermenterad dryck av te som har jäst med en mjölksyrakultur. Den har anor tillbaka i den ayurvediska kejsarkulturen och idag har den även konkurrerat ut läsken på flera ställen i Los Angeles. Grunden i kombucha är så kallad scoby, symbiotic culture of bacteria and yeast, som finns att köpa i välsorterade hälsokostaffärer eller på nätet. Sköter man om sin scoby på rätt sätt kan den återanvändas i oändlighet.
– Den har en speciell smal, lite bubblig, champagneaktig smak och den är bra för magen. Den kan smaksättas på olika sätt, till exempel med mango, ingefära, äpple och hallon. Fungerar även bra som alkoholfritt alternativ till fest, tipsar Anna.
Kom igång
I sin bok nämner Anna tio stjärningredienser som är bra att ha hemma för den som vill börja mixa och blanda sina egna hälsodrycker. Dessa är babyspenat, ingefära, gurkmeja, avokado, rödbeta, blodgrape, blåbär, acai, mandel och supersvampen chaga. Anna beskriver chaga som kungen av medicinalsvampar, den sägs till exempel ha högre orac-värde (mängd antioxidanter) än acai och blåbär. På svenska kallas den sprängticka, växer vild som svamp på björkar och skördas på hösten och vintern.
För att sedan kunna blanda alla superingredienser på ett bra sätt behöver man en blender/mixer eller en juicemaskin. Det finns två typer av juicemaskiner, de som krossar och de som centrifugerar. Juicepressen krossar och maler grönsaker och frukter och sedan pressas allt genom en finmaskig sil. En juicepress ger mer juice men är lite långsammare och man kan inte pressa lika mycket år gången som med centrifugen. En råsaftcentrifug river sönder grönsaker och frukt på ett stort rivjärn som snurrar i hög hastighet och juicen pressas ut av centrifugalkraften genom ett finmaskigt nät.
Tänk också på att inte låta de färdigblandade dryckerna stå för länge.
– En hälsoshot bör man svepa direkt men en smoothie kan hålla en hel dag. Man kan göra den på morgonen och sedan dricka den som mellanmål under dagen. Men spara den inte längre än en dag, tipsar Anna.
Dagens hälsodrycker
Gröna smoothies: Basen är alltid grönsaker, till exempel babyspenat, och den innehåller inga mjölkprodukter. Kan toppas med bär för naturlig sötma.
Supersmoothies/Tvålagers supersmoothies: basen kan t ex vara mandel- eller koksomjölk
Juicer: Ojäst men jäsbar dryck som erhålls ur färsk eller kyld frukt eller bär.
Hälsoshot: Några få kraftfulla råvaror. Koncentrerad med antioxidanter, spårämnen och vitaminer. Drick upp direkt.
Hälsotonic: En uppgradering eller utveckling av dagens juicer och smoothies. Kan innehålla allt från kinesiska örter till indisk superfood.
Kombucha: Traditionell asiatisk grön fermenterad dryck av te som har jäst med en mjölksyrakultur. Grunden är Scoby (symbiotic culture of bacteria and yeast) och finns att köpa i välsorterade hälsokostaffärer eller på nätet. Du behöver även grönt te, socker och ev någon smaksättning.
Chaga: Medicinalsvamp, även kallad sprängticka, som innehåller en stor mängd antioxidanter. Finns att köpa i välsorterade hälsokostaffärer eller på nätet. Chaga-te kan ersätta kaffe eller vanligt te.
Vitamin- och detoxvatten: Det går enkelt att göra sitt eget vitamin- eller detoxvatten och du slipper sötningsmedel, E-nummer och socker. Blanda t ex vatten, myntasjälkar, gurkskivor och lime låt dra i kylen över natten.
Golden milk: Gammal ayurvedisk hälsodryck från Indien där gurkmejan spelar huvudrollen. Du behöver även mandelmjölk och en krydda, t ex kardemumma.
Buljong: Ett avkok på kött, fisk eller vegetabilier. Koka länge så att näringsämnena kommer ut. Frys gärna in grönsaksrens och skal från matlagning, t ex stjälkar och blad från grönsaker, rotselleri, sparris och squash, och häll ner i buljongen.
Från morgon till kväll
Morgon: Börja dagen med en stärkande hälsoshot och drick en grön smoothie tillsammans med frukosten.
Under dagen: Byt ut ditt vanliga vatten mot vatten toppat med till exempel mynta och ersätt kaffet med din gröna smoothie.
Kvällen: Njut av en värmande buljong eller en golden milk, eller stilla sötsuget med en tvålagers supersmoothie.
Prova två av Annas hälsodrycker
Foodpower by Anna Ottosson
Run Forrest, run. Nitratladda är det nya bland löpare och genom att dricka gröna smotthies så kan du springa snabbare, längre, hårdare med hjälp av nitratet i spenaten.
4 portioner
Ingredienser
1 påse babyspenat (70 g)
1 avokado
1 pressad lime
2-3 cm färsk ingefära, skalad
1 banan
1 näve fryst mango
1 skvätt apelsinjuice
Vatten efter önskad konsistens
Gör så här
Mixa allt till en len ljusgrön konsistens i blendern.
Anahatashot
Skulle jag bara ta med mig en hälsoshot till en öde ö så skulle det bli den här.
2 portioner
Ingredienser
1 bit gurkmeja, skalad (2-3 cm)
1 citron
1 päron
Gör så här
Pressa i juicemaskinen. Häll upp och läppja på den här godingen. Kan också göras i större mängd och drickas som juice.
Foto: Helen Pé