Search for content, post, videos

Dans & MMA kräver samma fokus – Simon Sköld

Simon Sköld

Simon Sköld är MMA-brottaren som fastnade för dans. Oavsett träningsform slår han ett slag för träningen som blir av, och hemlagad mat.

Det krävdes bara tre tävlingar i Let’s Dance för att MMA (Mixed Martial Arts)-brottaren Simon Sköld skulle fastna för dansen som träningsform. Men han har faktiskt alltid sagt att när det är dags att lägga handskarna på hyllan så ska han ägna sig åt dans.

– Men nu blev det mycket tidigare än så. Det var roligt att börja på ett sådant intensivt sätt som det blev i Let’s Dance också. Det hade kanske varit svårare om man bara dansat en eller två gånger i veckan, säger Simon, som tillsammans med sin flickvän Camilla Läckberg ska delta i en Pro-Am danstävling i sommar. Han tycker att dans är en ypperlig aktivitet för par då man både kan träna och utvecklas tillsammans.

– Men jag blir väldigt trött av alla instruktioner och regler. När jag tränar MMA är det viktigt att vi hittar vårt eget sätt att röra oss, som känns bekvämt. I dansen är alla detaljer väldigt viktiga. Men det är det som är så roligt också, att ha hela paketet med det fysiska tillsammans med den mentala utmaningen. Det gäller ju att få det att se ut som att man inte alls tänker på vad man gör, hur man håller händerna, riktar blicken och allt sånt. Det ser ju så lätt ut när man tittar på andra dansare, men de har ju lagt in sina 10 000 timmar av träning på det så det är inte så konstigt att de är duktiga.

När det gäller att leverera tycker han inte att det är någon skillnad oavsett vad man gör, en MMA-fight eller en direktsänd tävling i Let’s Dance kräver samma fokus.

För Simon är det viktigt att ta hand om sig och leva på ett hälsosamt sätt. MMA:n är bitvis väldigt krävande då han måste gå ned i vikt för att kunna tävla i specifika viktklasser. Men han släpper allt vad dieter heter när han inte måste gå ned i vikt inför tävling. Simons allra bästa tips är att äta hemlagat.
– Även om du vill äta en kladdkaka. Bakar du den själv vet du vad som är i och den har inte legat i frysen i över ett halvår. Man kommer att äta mycket mer nyttigt och slipper alla e-ämnen. Man kan egentligen äta vad man vill, bara det är egenlagat. Man kommer långt med sunt förnuft, och sen ska man inte stirra sig blind på de kroppsideal media och sociala media porträtterar, det handlar om att må bra, säger han. Simon har själv läst på mycket när det gäller kost och ju mer kunskap man har om kosten och råvaror, ju lättare är det att ta kontroll över vad man stoppar i sig.

simon-skold-mma

Då Simon, precis som många andra, har ett hektiskt schema, har han sällan tid att ägna sig åt träning som ligger utanför hans karriär. Han provade dock yoga för några år sedan och märkte hur mycket det gjorde för hans smidighet och återhämtning. För att hinna med den biten har han själv tagit fram ett stretching-program som han brukar göra framför Tv:n på kvällarna. Simon använder även spikmatta för att slappna av och få en god cirkulation i kroppen.

– När jag tränar MMA är jag ganska avslappnad men när jag började med dansen var jag jättestel efter de första passen. Jag är van att träna intensivt någon timme men nu kunde passen vara mellan två till fyra timmar, och jag var spänd hela tiden för att det var så nytt. Då var det bra att stretcha efter.

Han håller just nu på att förbereda sig inför nästa säsong av MMA med enklare brottningstävlingar, och däremellan varvar han med dans.