Search for content, post, videos

Bli fri från sockret

Filippa Salomonsson tipsar om sockerfri mat med boken Sockerdetox

Vi är många som äter för mycket socker, inte minst i form av dolt socker. Filippa Salomonsson, författare till boken ”Sockerdetox”, led själv av ett starkt sockerberoende innan hon kom till insikt om vad det gjorde med hennes kropp och själ.

I förordet till boken Sockerdetox beskriver Filippa Salomonsson, idag holistisk health coach, sin egen sockerresa, och vi är nog många som känner igen oss. Hon tar bland annat upp hur uppväxten präglades av sötsaker, hur hon som ung tjej enbart räknade kalorier, hur hon smygåt sötsaker och använde sockret för att hantera press och stress. Till slut nådde Filippa en punkt i livet där hon inte orkade fortsätta. Hon ändrade sina kost- och levnadsvanor drastiskt och lyckades lämna sin osunda relation till socker bakom sig.

– Min matfilosofi är idag baserad på en livsstil och ett realistiskt sätt att leva. Det är svårt att undvika socker helt, men bara man är medveten och lyssnar på sin kropp under resan så är det lätt att skapa en naturlig relation med sött utan ångest, berättar Filippa.

I boken bjuder hon läsarna på tips, pepp och inspiration för att bli fri från sockret. Själva detoxprogrammet består av en detoxvecka, en näringsvecka och en finalvecka, med planerade måltider och tillhörande recept. Recepten är vegetariska, glutenfria och innehåller näringsrika grönsaker, mättande protein och bra fetter.

– Att stå emot sötsuget är mycket lättare när kroppen får rätt näring och man får äta sig mätt och njuta. Gröna grönsaker, som spenat till exempel, är en perfekt naturlig vitaminboost för kroppen, tipsar Filippa.

Håll tarmen i balans

I boken nämner hon också flera bra anledningar till varför man ska dra ner på sockret, och hennes personliga favoriter är att hon får en lugnare mage, en jämnare energi och att hon undviker inflammation i kroppen.

– Idag blir jag sällan sjuk. 80 procent av immunförsvaret sitter i tarmen så det är viktigt att hålla den i balans, det hjälper jättemycket att äta mindre socker.

Filippa försöker idag hålla sig till under sex teskedar socker per dag. Det får hon främst i sig via frukt och honung. Även frukt och bär innehåller socker och efter detoxen bör man hålla sig till max 1-2 frukter per dag. Bär är bäst, tipsar Filippa.

– När sockersuget blir starkt kan du testa att dricka ett stort glas vatten eller äta något som innehåller bra fett och protein, till exempel ett kokt ägg, en chiapudding på osötad mandelmjölk eller en halv avokado med några droppar citron.

Boken innehåller också tips på hur man ska få dessa nya kostvanor att hålla resten av livet.
– Var inte så hård mot dig själv. Ta ett steg i taget. Det är en hälsoresa som ska vara livet ut. Det är ingen diet, ingen quick-fix, säger Filippa.

Hur mycket socker bör vi äta?

Den dagliga rekommendationen enligt WHO, World Health Organization, lyder att endast 5 procent av ditt dagliga kaloriintag bör bestå av tillsatta, eller “fria” sockerarter. Det motsvarar 5-6 teskedar (25 g) för kvinnor och 7-8 teskedar (35 g) för män.

Nyfiken på sockerfri mat? Testa Filippa Salomonssons sockerfria, vegetariska recept på glutenfri blomkålspizza.