Search for content, post, videos

En ny amerikansk studie visar att bönor, linser, ärtor och andra baljväxter kan främja en viktnedgång.

I studien, publicerad i American Journal of Clinical Nutrition, jämfördes viktnedgången hos 940 överviktiga deltagare som antingen åt extra baljväxter eller som inte gjorde det. De som la till extra baljväxter i kosten åt 1,7 deciliter baljväxter om dagen. Forskningsstudien pågick i genomsnitt sex veckor.

Man upptäckte att de som blivit uppmuntrade till att ha baljväxter i sin kost gick ner avsevärt mycket mer i vikt jämfört med de med som inte åt extra baljväxter. Snittresultatet för deltagarna var att de gått ner 340 gram, bara genom kosten. I sex studier kunde man även se att andelen kroppsfett minskade i förhållande till fettfri massa när deltagarna uppmuntrades att äta extra baljväxter.

Baljväxter är fulla med protein, fibrer och långsamma kolhydrater, och man håller sig mätt längre, vilket kan förklara viktnedgången.

Boktips!Groddar skott & mikrogrönt

”Groddar, skott & mikrogrönt” av Lina Wallentinson (Bonnier Fakta) lär dig grodda och odla skott och mikrogrönt, ett snabbt sätt att få i sig mer nyttigt grönt som ärtor, linser, bönor och bovete, och få tips på hur de kan användas i matlagningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 + 13 =