Search for content, post, videos

Äntligen fri från psoriasis

Ungefär två-tre procent av befolkningen lider av psoriasis i Sverige, lika många män som kvinnor. Även om sjukdomen har ärftliga komponenter, krävs ofta att något utlöser den, som stress och infektioner. Eller, som för Sanna, graviditeten.

Sanna fick sina första utslag när hon kom i puberteten. De röda hudfläckarna fjällade och kliade i hårbotten men höll sig ändå i någorlunda schack.

– Visst var det tråkigt, jag hade sett både morfar och mamma ha problem, berättar Sanna, men tyckte ändå det var under kontroll. Det stora utbrottet kom tio år senare, vid min första graviditet, då psoriasisen fullkomligt exploderade. Hela kroppen, naglarna, örongångarna, allt ansattes hårt av sjukdomen.

Vid de två följande graviditeterna förvärrades problemen allvarligt. Sanna tappade hår, “fällde pälsen” som hon uttrycker det, naglarna smulades sönder och doldes med lösnaglar. Hon fick ledsjukdomen psoriasisartrit, som i hennes fall satte sig i ryggen.

– I två år sov jag sittande, det gjorde för ont att ligga ner. Eftersom jag velat undvika cellgifter och invärtes kortison, vilket i princip är de läkemedel som står till buds, har jag smörjt med salvor. Någon period testade jag också att ta bort gluten, mjölk och socker ur kosten. Det hjälpte marginellt.

Testade alternativ metod

Alternativa metoder när det gäller psoriasis har alltid funnits. Inom folkmedicinen har man, bland annat, rekommenderat nypon och så tjärsalva, vilket fortfarande används av många som lider av sjukdomen. Men det var ett helt annat alternativ som hjälpte Sanna.

– Jag fick höra talas om att kolloidalt silver och MSM, en svavelförening i pulverform, skulle kunna lindra skoven. Jag var skeptisk, men tyckte det var värt ett försök och började försiktigt med låg dosering av vardera, utblandat i vatten. Så småningom ökade jag på dosen och fick, efter tre veckor, det värsta skovet någonsin på åratal. Jag fick sitta upp och sova igen, det var förfärligt.

Men uppmuntrad av andra användare höll Sanna ut och efter knappt fyra månader vände det helt. Nu äter hon 2 tsk MSM och 3 msk kolloidalt silver varje dag och är helt fri från sjukdomen.

– Det är ett fullständigt mirakel, det går inte att kalla det något annat, säger hon. Så ren och fin i hud, hårbotten och naglar som jag är nu har jag inte varit sedan innan sjukdomen bröt ut första gången. Eftersom inga andra vanor ändrats, vare sig kost eller medicin, vet jag att det är tack vare silvret och MSM. Till andra kan jag bara säga, testa och ge det 4-6 månader, det är det verkligen värt, avslutar Sanna, som gläds åt att för första gången på tolv år känna sig bekväm i baddräkt på stranden i sommar.

Läs mer: Psoriasis – en komplex sjukdom

Läs mer: Skyddande gen vid psoriasis identifierad